Gemeente Alphen aan den Rijn

Groene dorp Alphen aan den Rijn

Brand in Groene dorp Alphen aan den Rijn

Donderdagochtend 8 januari is rond half 1 s nachts een grote brand uitgebroken aan de Langewerk en Kleiwerf in het Groene Dorp in Alphen aan den Rijn. Daarbij zijn zeven autos in vlammen opgegaan. Doordat de brand oversloeg naar twee woningen aan de Langewerk heeft de brandweer ruim 30 woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in het hotel van Vogelpark Avifauna.

Een deel van de bewoners is rond half drie 's nachts weer naar huis teruggekeerd. Het aantal dat niet direct terug kon, heeft de nacht doorgebracht in het hotel. Bij de brand deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

In totaal heeft de brandweer vier blusautos ingezet om de brand te blussen. Een daarvan moest uit Koudekerk aan den Rijn komen. Ondanks het feit dat de brandweer rond 2 uur s nachts de brand onder controle had, is zij nog voor een groot deel van de nacht bezig geweest met het nablussen en controleren van huizen. Volgens Brandweercommandant Hans Zuidijk is de materiële schade enorm. Vooral aan de buitenkant van de woningen. Voor zover bekend is de brand aangestoken en vermoedelijk ontstaan bij de geparkeerde autos.

Informatiebijeenkomst
Burgemeester Wim de Gelder van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met vertegenwoordigers van de hulpdiensten en de woningcorporatie wonenCentraal tijdens een informatiebijeenkomst met bewoners gesproken. Naast een feitelijk relaas van de brandweer vertelde de politie dat de technische recherche van de politie vanochtend is gestart met een sporenonderzoek. Daarnaast zal de politie op korte termijn ook beginnen met een buurtonderzoek. Het doel van beide onderzoeken is de ware toedracht van de brand te achterhalen en te bekijken in hoeverre deze brand in verband staat met de brand tijdens nieuwjaarsnacht.

Inventarisatie
Volgens de directeur van de woningbouwcorporatie worden vandaag alle woningen bezocht door een schade-expert. Samen met de bewoners wordt bepaald wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de bewoners die gisteren niet terug konden dat vandaag of zo snel mogelijk wel kunnen. In het geval dat dit toch niet mogelijk is, zal samen met de desbetreffende bewoners naar een alternatief gezocht worden. Vooralsnog is bekend dat de woningen op Langewerk 9, 11 en 13 onbewoonbaar zijn verklaard door brandschade. Voor deze bewoners wordt vervangende woonruimte gezocht. De bewoners aan de overkant van de brandhaard (aan de Kleiweg 200 -222) kunnen vanavond weer terug naar hun woning. WonenCentraal heeft de roet en rookschade van deze woningen laten opruimen.

Meer informatie
Om 13.00 uur vanmiddag kunnen alle bewoners van de Langewerk en Kleiwerf met eventuele vragen terecht in het buurtbeheercentrum van wonenCentraal op de Pannewerk 13 in Alphen aan den Rijn. Ook kunnen zij de corporatie bellen: 0172-418518. Getuigen kunnen terecht bij de politie. Telefoonnummer: 0900-8844.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn