VVD


8-1-2009

Crisis benadrukt noodzaak EU om energienetten te integreren

Iedereen in de EU was het erover dat de gascrisis tussen Rusland en Oekraïne uit 2006 zich niet mocht herhalen. Nu is het toch weer zover. Vandaag was er in het Parlement een bijeenkomst met Gazprom en Oekraïense NAFTOGAZ.

Manders: "We blijven overleggen maar zorgen er niet voor dat we onze zaken echt op orde hebben". Deze crisis legt de structurele zwakte van de energienetwerken in de EU bloot. Daarom heeft Toine Manders een half jaar geleden tijdens de behandeling van de nieuwe wetgeving voor de gas- en elektriciteitsmarkt in de EU voorgesteld dat er een ringleiding in Europa moet worden aangelegd. Zodoende kan een tijdelijk te kort aan gas in één lidstaat worden opgevangen door het omleiden van gas uit een lidstaat waar nog voldoende voorraden zijn. Zijn voorstel werd breed ondersteund in het Europees Parlement maar stuitte op verzet bij de lidstaten.

Een Europese ringleiding tezamen met leveringen vanuit verschillende landen is de beste remedie om een herhaling van deze kille situatie te voorkomen. Dus pleit Manders ervoor dat de Nabucco en Nord Stream nu versneld worden aangelegd én de Europese gasbedrijven up- en downstream verbindingen binnen Europa realiseren.