Provincie Limburg

Persberichten

30% minder dodelijke verkeersslachtoffers
Dat is veel meer dan waar het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg naar streeft (nul doden), maar gelukkig fors minder dan het aantal doden in 2007 (69). Dat blijkt uit een opgave van de beide politiekorpsen in Limburg. 'Nog teveel mensen zijn in 2008 plotseling niet meer thuis gekomen, maar ik ben blij met de daling. We hopen dat de dalende trend zich blijvend zal herstellen en dat we op de lange termijn uiteindelijk uitkomen op nul ernstige slachtoffers. Dat kan alleen met de hulp van iedereen: onze partners, het bedrijfsleven maar in de eerste plaats door een respectvol gedrag van de weggebruiker zelf', aldus Noël Lebens, voorzitter ROVL en verkeersgedeputeerde Provincie Limburg.

Onderstaande tabel geeft een beeld van de fluctuatie van het aantal verkeersdoden in de afgelopen jaren. De cijfers van 2008 zijn de onofficiële cijfers van de politie.

jaar

aantal ongevallen waarbij doden vielen

dodelijke slachtoffers

2004

58

63

2005

52

53

2006

48

54

2007

61

69

2008

39

47

Uit de gegevens van de politie blijkt dat er in 2008 39 ongevallen zijn gebeurd. Hierbij vielen in totaal 47 doden. Dat betekent een afname van 22 doden ten opzichte van 2007. In 2008 vielen bij 6 ongevallen 2 of meer dodelijke slachtoffers. Bij de zware ongevallen op de N271 in Bergen en de A2 in Maastricht waren beide keren 3 doden te betreuren.

Nadat de officiële cijfers, en daarmee ook de ziekenhuisgewonden, in april - mei 2009 worden gepubliceerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zal een analyse van de ongevallencijfers kunnen plaatsvinden.

Het jaar 2008 laat gelukkig een ander beeld zien dan 2007. Limburg wenst zich in te spannen om op zo kort mogelijke termijn de meeste verkeersveilige provincie van Nederland te worden. Deze ambitie van het ROVL wordt weergegeven door de zogenaamde Nuloptie: toegroeien naar een verkeerssysteem waarbij géén ernstige slachtoffers meer vallen. Door permanente verkeerseducatie, een begrijpelijke infrastructuur, handhaving en technologische invloeden moet deze ambitie door een eendrachtige samenwerking te verwezenlijken zijn.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg is een onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Het ROVL functioneert als faciliterende instelling voor de aangesloten partners. Via de site www.rovl.nl is vrijwel alle informatie over verkeersveiligheid en de vele verkeersacties in Limburg te zien. Samen op weg naar de meest verkeersveilige provincie van Nederland.

8-1-2009 13:38