Centrum in Togo helpt kinderen uit de prostitutie herintegreren 08 januari 2009, Lome, Togo - Vrijdagavond, 10 uur. Roland Awume begint zijn ronde door de donkere straten van Lomé. Hij rijdt met zijn busje door het centrum van de stad en zoekt meisjes en jonge vrouwen die in de prostitutie werken en zijn hulp hard kunnen gebruiken.

Awume werkt op het Centre la Providence, een centrum waar jonge meisjes en vrouwen terecht kunnen die seksueel worden uitgebuit. Hier krijgen zij beroepstrainingen en medische zorg. Ook worden zij getest op hiv en krijgen ze psychologische hulp aangeboden.

Roland Awume staat voor het busje waarmee hij 's avonds op zoek gaat naar kindprostituees. Foto: Unicef Togo/2008/Bonnaud. Roland Awume staat voor het busje waarmee hij 's avonds op zoek gaat naar kindprostituees. Foto: Unicef Togo/2008/Bonnaud.

Nadia, nu 15 jaar, was pas 13 toen zij voor het eerst betrokken raakte bij prostitutiewerk. "Sommige van mijn vriendinnen namen mij 's avonds mee uit," vertelt ze. "Zij werkten als prostituees en raadden mij aan om hetzelfde werk te doen." Nadia gaat nu naar het Centre la Providence waar ze lessen krijgt om kapster te worden.

Helpende hand
Het is moeilijk om meisjes die in de prostitutie werken op te sporen. Sinds 2000, na een aantal invallen van de politie, zijn de prostituees uit het centrum van de stad verdreven. Nu werken ze verspreid over de stad.

Meisjes leren haren vlechten in het Centre la Providence. Velen worden later kapster. Foto: Unicef Togo/2008/Bonnaud. Meisjes leren haren vlechten in het Centre la Providence. Velen worden later kapster. Foto: Unicef Togo/2008/Bonnaud.

Unicef steunt het Centre la Providence sinds 2002. Er zijn al duizenden meisjes en jonge vrouwen geholpen. Meer dan 100 meisjes volgen momenteel een beroepsopleiding en ontvangen psychologische hulp. Daarnaast worden ongeveer 50 meisjes opgeleid om kapster te worden.

Naar huis
Tijdens zijn ronde door het stadshart van Lomé ontmoet Roland Awume de 19-jarige Joyce. Door haar broer werd zij vier maanden geleden gedwongen om in het centrum van de stad werk te zoeken. Ze probeerde eerst op de markt water te verkopen maar kwam al gauw in de prostitutie terecht. "Ik wil heel graag kapster worden," vertelt Joyce, "maar het allerliefste wil ik gewoon naar huis."