ICCO & Kerk in Actie partners verlenen noodhulp in Gaza

08/01/2009 14:30

ICCO

ICCO & Kerk in Actie hebben tot nu toe 80.000 euro vrijgemaakt om noodhulp te verlenen aan de slachtoffers van het geweld in Gaza. Het geld gaat naar medische hulpmiddelen, medische zorg en counseling voor de getroffenen in Gaza.

Voor de hulpverlening steunen ICCO & Kerk in Actie organisaties met wie ze al jaren samenwerken, Health Work Committees (HWC) en National Centre for Community Rehabilition (NCCR). Zij hebben als één van de weinige organisaties toegang tot medicijnen.

De organisaties kunnen moeilijk werken door de constante beschietingen en bombardementen in de gebieden waar zij werken. Ook is er tekort aan brandstof en zijn wegen en bruggen kapot geschoten. Zowel personeel als patiënten hebben grote moeite naar de ziekenhuizen te komen. Daarom verzorgt NCCR voor zover mogelijk gewonden thuis.

De organisaties hebben grote behoefte aan medicijnen, verbandmiddelen, desinfecterende middelen, andere medische artikelen en extra mankracht. Met het geld van ICCO & Kerk in Actie kunnen de organisaties in Gaza enkele tienduizenden mensen voorzien van de eerste noodzakelijke medische hulpmiddelen.

Voor aanvulling van hun voorraad zijn ze afhankelijk van de tijden waarop Israël goederen doorgang geeft. De doorgang van deze goederen is echter te willekeurig en volledig ontoereikend, laten de organisaties weten. Verder maken de organisaties afspraken met onder andere de VN over binnenkomst en verdeling van hulpgoederen.

HWC, een van de grootste gezondheidszorgorganisaties in Gaza, is zwaar getroffen door het huidige geweld. Een van hun hulpverleners is in een bombardement gedood, twee anderen zijn zwaar gewond. Een ambulance en een kliniek zijn verwoest.

NCCR werkt met mensen die gehandicapt zijn geworden, veelal door het voortslepende conflict, maar richt zich nu alleen op absolute noodgevallen. Onder hen is overigens een grote groep lichamelijk gehandicapten. Zij kunnen moeilijk vluchten voor het geweld. NCCR vreest voor het overlijden van veel van hun cliënten. NCCR probeert de gewonden zoveel mogelijk thuis te verzorgen.

ICCO & Kerk in Actie werken sinds 2005 samen met de organisaties. HWC is één van de grootste professionele gezondheidszorgorganisaties in Gaza en de Westbank. NCCR richt zich op gehandicapten en biedt hen onder andere thuiszorg.

ICCO & Kerk in Actie roepen iedereen op een bijdrage te leveren voor het noodhulpfonds via gironummer 456 Kerk in Actie te Utrecht.





http://www.icco.nl