Partij van de Arbeid

Voor de American Dream ga je naar Nederland

08-01-2009 02:07

Het komende congres van de PvdA staat in het teken van integratie. PvdA.nl vroeg enkele leden naar hun mening over integratie. Dit keer Moussa Aynan, taxi-ondernemer en raadslid in Haarlem: Laten we niet vergeten dat het in Nederland ontzettend goed gaat.'

Vaak heb je onbewust met integratie te maken. Ik heb een klein zoontje dat nog niet kan praten. De vraag is nu: voed ik hem tweetalig op? Het staat natuurlijk buiten kijf dat je de taal van het land waar je woont voor de volle 100 procent beheerst. Maar is het ook mijn plicht dat hij met zijn opa en oma kan communiceren? Daar ben ik nog niet uit.

Krullenbol
In de jaren tachtig werd ik altijd gezien als die leuke krullenbol. Ik had Nederlandse vrienden en hier in Haarlem is mijn afkomst nooit een issue geweest. Maar de tijd is veranderd. Vanaf eind jaren negentig werd ik opeens Marokkaan.

De meeste mensen van Marokkaanse afkomst kunnen hun weg prima vinden en doen goed mee. Een deel van hen echter niet, waardoor dat beeld van die leuke krullenbol aan diggelen is geslagen. In de gevangenis zijn jongens van Marokkaanse afkomst bijvoorbeeld oververtegenwoordigd. Dat heeft onder andere te maken met een gebrek aan
ontplooiingsmogelijkheden en het feit dat hun vader en moeder vaak analfabeet zijn. Eigenlijk missen deze ouders een plattegrond van de samenleving. Hierdoor kunnen ze hun kinderen de weg niet wijzen.

Het gaat goed in Nederland
Het is natuurlijk verschrikkelijk dat we anno 2009 nog te maken hebben met huiselijk geweld en eerwraak. Maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat het in Nederland ontzettend goed gaat, zeker in vergelijking met andere landen! Nederland vormt absoluut de voorhoede op integratiegebied. Kijk alleen maar naar de Tweede Kamer, waarin parlementariërs met een Antilliaanse, Turkse, Marokkaanse afkomst en ga zo maar door zitten. En kijk naar schrijvers, sporters, cabaretiers en ondernemers met een kleurtje. Ahmed Aboutaleb is burgemeester van Rotterdam. Daar mogen we trots op zijn, voor de American Dream ga je naar Nederland!

Wat er moet gebeuren
Als je wilt dat mensen zich Nederlander voelen, spreek ze dan ook zo aan. Mohammed Mohandis, een raadslid uit Gouda, is geboren in Nederland. Wouter Bos moet hem dus als Nederlander aanspreken, niet als Marokkaan, zoals hij onlangs deed op een bijeenkomst over integratie.

Aboutaleb zei: als het je in dit land niet bevalt, pak je je koffers maar. Ik zeg: pak je koffers uit! Veel mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn nog vooral verbonden met het land van herkomst en laten er zelfs een huis bouwen. Ze hebben hun koffers bij wijze van spreken klaar staan om hier weg te gaan. Het wordt tijd dat ze hun koffers definitief uitpakken. Hier ligt je commitment, hier ligt je land, hier ligt je toekomst!

Over de resolutie integratie
Over het algemeen sta ik achter de resolutie integratie van het partijbestuur, een goed stuk. Kinderen van ouders met een permanente verblijfsvergunning voor Nederland moeten vanaf de geboorte het recht hebben Nederlander te worden: prachtig. Ook is er aandacht voor gelijke kansen en ontplooiing van talenten in het onderwijs en voor de dialoog. Geweldig!

Alleen het volgende moet eruit: Een apart aanloopregime is daarom verdedigbaar - niet omdat we mensen ongelijk willen behandelen, maar omdat het stelsel zoals het nu is voor nieuwkomers onvoldoende activerend werkt. Wat als je hier bijvoorbeeld net komt en je breekt een been? Dat betekent dat je moet bedelen om rond te kunnen komen. Op deze manier creëer je juist een sociale onderklasse. Dat mogen we als Partij van de Arbeid nooit laten gebeuren.'