Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Nieuwjaarstoespraak IJsselmonde 2009

door Marco Rook, voorzitter van de deelgemeente

Dames en heren,

Namens het Dagelijks bestuur en de deelraad van IJsselmonde heet ik u van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie hier in het historisch hart van IJsselmonde.

De schrijver Olivier G. Wilson schreef: "Gelukkig is diegene die met trots achterom kijkt en vol hoop vooruitkijkt en dat is wat ik graag met u vanavond wil doen. Want IJsselmonde is een deelgemeente om trots op te zijn. Het zit niet zo in de aard van de IJsselmondenaar, we zijn vaak bescheiden en we zeggen het ook niet graag tegen elkaar, laat staan en public, maar we mogen trots zijn op wat we met elkaar hebben bereikt en nog gaan bereiken.

IJsselmonde ooit ontstaan als dorp aan de rivier is uitgegroeid tot een belangrijk stadsdeel van Rotterdam. Een stadsdeel met om te beginnen een prachtige oude dorpskern, één van groot cultuur historische waarde.

Samen met marktpartijen werken we aan het behoud en versterken van die waarden. Het mooie in november feestelijk geopende plein rondom de Adriaen Janszkerk, is daarvan het begin. De komende maanden gaan we het concept Masterplan voor heel Oud-IJsselmonde bespreken met bewoners om na vaststelling daarvan te kunnen beginnen met de uitvoering. Het is een dorpskern met een rijk verleden en met een rijke toekomst.

Maar IJsselmonde is ook een stadsdeel dat in de jaren 60 is uitgegroeid tot één van de zuidelijke tuinsteden in Rotterdam met zijn kenmerkende bouwstijl en ruim opgezette woonwijken. Wijken die alom worden gewaardeerd maar ook na 40 jaar aan vernieuwing toe zijn. Ongeveer 10 jaar geleden zijn we daarom samen met de woningcorporaties begonnen met het maken van plannen om deze wijken aan te pakken. Wie nu door IJsselmonde wandelt, ziet de resultaten van die plannen. De herstructurering in de wijken Groenenhagen, Tuinenhoven, Sportdorp, Hordijkerveld en Lombardijen is volop aan de gang. Woningen zijn gesloopt, nieuwe zijn in aanbouw of inmiddels al bewoond. Maar we laten het niet alleen bij woningen, ook de openbare ruimte en de voorzieningen worden aangepakt en we beginnen dit jaar met de herinrichting van de bedrijventerreinen Hordijk West en Oost.

Daarnaast is IJsselmonde één van de groenste deelgemeente in Rotterdam. Al jaren investeren we veel geld in het beheer en onderhoud van plantsoenen en parken en hebben we een bomenbeheersplan vastgesteld om de kwaliteit en de verscheidenheid aan boomsoorten te vergroten.

Dit voorjaar starten we met een forse herinrichting van het Spinozapark waarvoor het afgelopen jaar in een intensief proces met bewoners van Lombardijen, zowel jong als oud, een geweldig plan is gemaakt. Voor de totale inrichting is veel geld nodig en daarom zullen we de gemeente vragen daar in mee te investeren want het park is het fysieke hart van Lombardijen.

Een andere belangrijke ontwikkeling waar we trots op zijn is de bouw van het Maasstad Ziekenhuis met de zorgboulevard. Een regionaal ziekenhuis dat van grote maatschappelijke en economische betekenis is voor IJsselmonde en heel Zuid. Het is de grootste werkgever in de deelgemeente maar het zorgt indirect voor extra werkgelegenheid en stageplekken doordat het nieuwe bedrijven aantrekt die zich graag in IJsselmonde willen vestigen. Op 24 oktober werd het hoogste punt bereikt en de oplevering wordt eind 2010 verwacht.

Ook is in de wijk Groenenhagen-Tuinenhoven in november door Koningin Beatrix het regionaal palliatief centrum Laurens Cadenza geopend. Een unieke voorziening voor ongeneeslijk zieken die daar in de laatste weken van hun leven verzorging kunnen krijgen in een aangename omgeving.

Dames en heren,

Het kan u niet zijn ontgaan maar met de vorige maand gepresenteerde visie voor het Stadionpark wordt IJsselmonde het boegbeeld van Rotterdam Sportstad.

De deelgemeente heeft al veel sportvoorzieningen zoals de Kuip, de Topsporthal, een modern zwembad en veel sportverenigingen die landelijk op hoog niveau spelen. Maar met het nieuwe stadion aan de Maas, de kunstijsbaan, het openbaar vervoersstation met trein en metro en de Sport campus stadionpark krijgt niet alleen Rotterdam maar ook IJsselmonde een enorme impuls.

Dit biedt geweldige kansen niet alleen op het gebied van sport maar juist ook op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs, wonen en leisure. De combinatie van topsport, breedtesport, en onderwijs creëert nieuwe mogelijkheden en maakt dit project uniek in Europa. Wel hebben wij een aantal belangrijke voorwaarden meegeven die in de verder uitwerking van de plannen moeten worden meegenomen, dit om negatieve effecten van deze ontwikkeling op de omgeving en voor bewoners, ondernemers en de huidige sportverenigingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Maar IJsselmonde heeft meer:

We hebben de één na grootste bioscoop van Nederland, met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar.

We hebben het winkelcentrum Keizerwaard wat al jaren op het gebied van Food één van de best lopende winkelcentra is van Zuid Holland. Het afgelopen jaar zijn we gestart met de bouw van de 1e fase aan de noordkant van het winkelcentrum dat eind 2010 klaar moet zijn. De komende 2 jaar gaan we samen met de eigenaren, de winkeliers en Van der Looy de plannen uitwerken voor de uitbreiding van het winkelcentrum zelf dat rond 2016 moet zijn voltooid.

We krijgen in 2010 een nieuw cultureel centrum waar zowel jong als oud terecht kan voor kunst en culturele activiteiten. Vooruitlopend is het Jeugdtheater Hofplein in Lombardijen al gestart met het jeugdtheater IJsselmonde.

We hebben een rijke diversiteit aan culturen. Soms leidt dit tot wrijving maar het is onze gezamenlijke opgave om hier een balans in te vinden en die diversiteit en verscheidenheid te benutten.

We hebben fantastische projecten als Kansen in IJsselmonde, een samenwerkingsverband tussen de deelgemeente en meer dan 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties en scholen met als doel IJsselmondenaren aan een baan te helpen.

Maar ook kleinschalige projecten als Wereldtalenten uit IJsselmonde, Hollywood in de klas, Fusion Radio en de jaarlijkse sport, spel- en cultuurdag en de Terrible Eventsday in de Beverwaard.

We voeren in het kader van veiligheid en leefbaarheid buurtgerichte acties uit waar veel bewoners naar toe komen en aan mee werken. In samenwerking met gemeentelijke diensten en de woningcorporaties worden de belangrijkste pijnpunten op het gebied van schoon, heel en veilig in hun wijken opgelost.

We hebben veel jongeren in IJsselmonde en dat aantal zal de komende jaren nog toenemen. Met het merendeel van die jongeren gaat het goed maar daar waar ingrijpen nodig was, hebben we dat het afgelopen jaar ook gedaan. Het aantal jongerenwerkers zal fors worden uitgebreid en met Talenthouse en het Praktijkleercentrum zijn de eerste twee jongerenvoorzieningen gerealiseerd. Voorzieningen waar, door de combinatie van activiteiten en toeleiding naar scholing en werk, getracht wordt op een positieve manier de talenten van jongeren te ontwikkelen en te benutten.

We hebben veel actieve bewoners die als vrijwilligers zich dag in, dag uit met hart en ziel inzetten voor hun medebewoners, hun vereniging, hun woonomgeving. Op deze vrijwilligers zijn we misschien nog wel het meest trots. Want wat zij telkens weer presteren is onbetaalbaar en hen zijn wij dan ook veel dank verschuldigd.

Dames en heren,

Gelukkig is diegene die met trots achterom kijkt en vol hoop vooruitkijkt. We kunnen trots zijn op wat we met elkaar als deelgemeente, ondernemers, verenigingen en bewoners tot nu toe hebben bereikt. De komende jaren wachten ons nog grote uitdagingen, zeker in deze financieel onzekere tijden, maar door alles wat in gang is gezet kunnen we in IJsselmonde vol hoop vooruit kijken naar de toekomst.

Ik wens u en uw familie, namens het Dagelijks Bestuur, de Deelraad en onze medewerkers, een gelukkig en gezond 2009 toe !

Bedankt.