ABVAKABO FNV en NU'91 in actie voor medewerkers Philadelphia Zorg

08/01/2009 15:52

ABVAKABO FNV

De stichting Philadelphia Zorg start met een herstelplan, omdat de organisatie in grote financiële problemen verkeert. Tot verbijstering van de vakbonden Abvakabo FNV en NU'91 en in tegenstelling tot berichtgeving van Philadelphia Zorg is hierin geen sociaal plan opgenomen dat met de vakbonden is besproken. Ook is het advies van de ondernemingsraad niet opgevolgd. Omdat de werkgever weigerde tegemoet te komen aan gerechtvaardigde eisen van de vakorganisaties, zijn de bonden momenteel acties aan het plannen die volgende week bij verschillende vestigingen van Philadelphia Zorg plaats zullen vinden. Ook heeft de ondernemingsraad van Philadelphia Zorg laten weten zich te beraden op juridische stappen.

Herstelplan incompleet

Uit het herstelplan van de Raad van Bestuur komt naar voren dat 80 fte (ongeveer 140 mensen) via gedwongen ontslag zullen moeten vertrekken en nog eens 230 fte, werkzaam in de directe zorg, via natuurlijk verloop. De eis van de bonden om werk naar werk trajecten op te starten, is hierin niet meegenomen.

Abvakabo FNV bestuurder Jan Kramer en NU'91 districtsmedewerker André Agterberg reageren geschrokken: "Het vertrek van de vele zorgverleners zal de kwaliteit van de zorg absoluut niet ten goede komen. Volgens de zorginstelling zou het accent in hun herstelplan op de directe zorgverlening komen te liggen, maar wij hebben dit in het voor ons bekende herstelplan niet terug kunnen vinden. Daarnaast is ook de financiële onderbouwing van het hele herstelplan boterzacht."

Omdat de gesloten houding van het bestuur van Philadelphia niet langer getolereerd kan worden en de wensen en verlangens van zowel medezeggenschap als vakorganisaties genegeerd worden, zijn de bonden van mening dat acties niet langer vermijdbaar zijn. Om de werknemers uitgebreid te informeren, worden de actiebijeenkomsten regionaal verspreid georganiseerd.

In opdracht van staatssecretaris Bussemaker heeft de Commissie Sanering Zorgvoorziening Philadelphia doorgelicht en is zij inmiddels in het bezit van een rapport. Dit is echter nog niet openbaar gemaakt. Wel is duidelijk dat daarin uitermate kritische opmerkingen staan over de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Beide Raden worden binnenkort verwacht bij de staatssecretaris.








ABVAKABO FNV