Volvo levert eerste hybride-vuilniswagen aan Rotterdam

08/01/2009 16:04

Volvo Nederland B.V.

Onlangs heeft Roteb te Rotterdam overeenstemming bereikt met Volvo Trucks over de aanschaf van een Volvo FE Hybrid vuilniswagen. Deze truck wordt in het najaar van 2009 geleverd. Rotterdam heeft hiermee naast Londen en Parijs de primeur voor wat betreft zware trucks met hybride-aandrijving.

"Het is erg positief dat Roteb en de stad Rotterdam de eerste in Nederland zijn die de voordelen van hybridetechnologie gaan benutten. Zij staan bekend om hun toewijding voor milieuvriendelijke oplossingen; net als wij," legt Jan Schouten, account manager special products van Volvo Truck Nederland uit.

Stil, schoon en 30 % zuiniger

De hybride-vuilniswagen van Roteb is gebaseerd op het Volvo FE model dat geschikt is voor zwaar werk. Het grootste verschil tussen deze vrachtwagen en normale vuilniswagens is de aandrijflijn. Volvo's hybride-oplossing combineert een dieselmotor met een elektromotor, waarbij de elektromotor wordt gebruikt bij het wegrijden vanuit stilstand en voor acceleratie tot ongeveer 20 km/u. Bij hogere snelheden wordt de dieselmotor geactiveerd. Wanneer de truck stopt, bijvoorbeeld tijdens het inzamelen van afval, wordt de dieselmotor automatisch uitgeschakeld zodat onnodig brandstofverbruik en geluidsoverlast bij stationair draaien wordt voorkomen.

De accu's worden opgeladen met het vermogen dat genereert wordt tijdens het remmen of door de dieselmotor. Hierdoor is dit systeem zeer geschikt voor bedrijfscycli met herhaaldelijk stoppen en optrekken, zoals bij het inzamelen van afval het geval is. De Volvo FE Hybrid zal naar verwachting 15 á 20 procent minder brandstof gebruiken en daarmee een vergelijkbaar percentage minder kooldioxide uitstoten. "Bovendien zijn de toegepaste Li-ion accu's volledig recyclebaar. Hiermee is de Volvo FE Hybrid dus niet alleen tijdens het gebruik milieuvriendelijk; Volvo denkt aan de milieu-impact tijdens de hele levenscyclus", vertelt Jan Schouten.

Hybride-opbouw

De vuilniswagen van Roteb is uitgerust met de nieuwe hybride-opbouw van Geesink, voorzien van een extra accupakket voor de aandrijving. Wanneer de truck 's nachts staat geparkeerd, wordt het accupakket via het lichtnet opgeladen. Naar verwachting levert deze toepassing een extra brandstofbesparing van 10 á 15 procent op. De totale brandstofbesparing van de hybride-vuilniswagen kan hiermee oplopen tot maar liefst 30 procent. Deze aanpak is daarmee gunstiger voor het milieu dan bijvoorbeeld een truck op aardgas. Elektrische aandrijving heeft het extra voordeel dat deze volkomen uitstootvrij en stil is. Belangrijke overwegingen voor vuilniswagens die vaak vroeg in de ochtend in stedelijke gebieden worden ingezet.

Veel belangstelling

Sinds april 2008 voert Volvo verschillende praktijktesten met deze 4e generatie hybride-trucks uit. De aandacht vanuit de markt is groot. De truck die Volvo in het najaar aan Roteb levert, betreft een zogenaamd pre-productie model. Deze vuilniswagen wordt compleet met Geesink-opbouw afgeleverd. Roteb leaset de truck voor een periode van 24 maanden. Reparatie en onderhoud wordt verzorgd door Volvo Truck Center Rotterdam. "We zullen natuurlijk nauwlettend in de gaten houden hoe deze vuilniswagen wordt gebruikt en ontvangen door de chauffeurs. Dit levert ons belangrijke informatie op bij de verdere ontwikkeling van onze hybride-trucks", besluit Jan Schouten.

Volvo FE Hybrid


- 7-liter Euro 5 dieselmotor die 320 pk produceert.


- Volvo's I-SAM (Integrated Starter Alternator Motor) doet dienst als startmotor, elektrische aandrijfmotor en dynamo (120 kW).


- Elektronische regeleenheid en spanningsomvormer (AC/DC).


- Lithium-ion accu's die worden opgeladen met de energie die wordt gegenereerd bij het remmen of via I-SAM.


- Volvo I-Shift, automatisch schakelende versnellingsbak.


- De hybride-vuilnisopbouw wordt geleverd door Geesink-Norba.

8 januari 2009

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charles Engelaar, Volvo Truck Corporation, telefoon: 0345-688 410 of 06-51 42 71 51

E-mail charles.engelaar@volvo.com Website www.volvotrucks.nl

Of

Peter Witvliet, Roteb Lease, telefoon: 010 - 2678601

E-mail peter.witvliet@roteb.rotterdam.nl Website www.roteblease.nl

Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en zakelijke klanten. Het bedrijf biedt een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks en heeft een sterk internationaal netwerk van 3.000 servicepunten in meer dan 130 landen. In 2007 verkocht Volvo Trucks wereldwijd meer dan 100.000 trucks. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Groep, een van 's werelds meest vooruitstrevende fabrikanten van trucks, bussen en uitrusting voor de bouw, aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen, ruimtevaartcomponenten en dienstverlening. De Volvo Groep levert bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.volvotrucks.nl

http://www.volvotrucks.com