Ministerie van Defensie

Periodiek Overzicht Afghanistan

8 januari 2009, 16.06 uur

OMLT-er van Australië geeft Afghaanse collega's wapeninstructies in Chora. - Foto: Australian Ministry of Defence De Vierde Brigade van de Afghan National Army (ANA) in Uruzgan heeft de laatste dagen van 2008 voor het eerst een operatie geleid, gebaseerd op eigen inlichtingen. Bij huisdoorzoekingen tijdens deze operatie Babur in de regio Chora zijn meerdere Improvised Explosive Devices (IED's) gevonden. Australische en Afghaanse militairen trokken samen op tijdens operatie Babur. - Foto: Australian Ministry of Defence

De Afghaanse militairen werden ondersteund door een Australisch infanteriepeloton en het Australische Operational Mentor and Liaison Team (OMLT). "Deze operatie toont de vooruitgang van het Afghaanse leger aan. Ze zijn in staat operaties op pelotonsniveau te coördineren", aldus de commandant van het Australische OMLT, Major David McCammon, na afloop. Hij spreekt van een succesvolle operatie: "Er zijn veel IED's gevonden en de tegenstander is beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Verder blijkt de ANA erg gretig om haar capaciteiten te demonstreren en voor de veiligheid van hun eigen land te zorgen."

Van het gebied was bekend dat er tegenstanders zaten. Dit bleek onder meer uit de eerdere operatie Tergh Ghar. Deze liep van 16 tot 19 december en kostte het leven aan de Nederlandse sergeant Mark Weijdt. Hij sneuvelde toen hij op een explosief stapte. Cougar-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht pikt landmachtcollega's op na een patrouille op de westbank van de Helmand.

Operatie Deh Rawod Vanaf Deh Rawod zijn luchtmobiele eenheden en hun voertuigen met helikopters naar de westzijde van de Helmandrivier gebracht om tijdens operatie Paypat Ghar patrouilles te lopen. Deze hadden als doel om in contact te komen met de lokale bevolking. De luchtmobiele operatie was een gezamenlijk optreden met de ANA die vanaf de grond het gebied in trok. Ook de Afghaanse politie was erbij betrokken, ondersteund door een Nederlands Police Mentoring Team.

Twee Cougar-transporthelikopters van de Nederlandse Air Task Force in Kandahar werden voor de luchtmobiele taak ingezet, evenals twee Britse Sea King-helikopters. Apache-gevechtshelikopters vanuit Tarin Kowt hielden het overzicht en zorgden vanuit de lucht voor de beveiliging van de mensen en voertuigen.

Naast de militairen kregen ook de civiel vertegenwoordigers binnen Staf TFU 5 de NAVO-medaille.

NAVO-medaille Leden van de Staf Task Force Uruzgan ontvingen woensdag 31 december de NAVO-medaille. Ze kregen deze onderscheiding omdat ze minimaal dertig dagen onafgebroken werkzaam zijn geweest in het missiegebied. De meeste stafleden van de vijfde lichting zijn vanaf eind juli in Uruzgan.

Commandant TFU, kolonel Kees Matthijssen, ontvangt NAVO-medaille uit handen van schout-bij-nacht Matthieu Borsboom.

De directeur Stability op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul, schout-bij-nacht Matthieu Borsboom, speldde persoonlijk de versierselen op bij Commandant TFU, kolonel Cees Matthijssen. Tijdens zijn bezoek sprak hij met de militairen over de huidige stand van zaken van de taskforce in de Afghaanse provincie. De nieuwe Chutu Bridge.

Opening Chutu Bridge In de buurt van Deh Rawod is op dinsdag 30 december een brug over de Helmandrivier op feestelijk wijze geopend. De nieuwe oversteek is van grote betekenis voor het westelijk gebied van de Afghaanse provincie Uruzgan. De zogeheten Chutu Bridge biedt de regio kansen op het gebied van veiligheid en economische groei. Driehonderd burgers vierden de feestelijke plechtigheid van de opening mee, welke werd verricht door de Afghaanse autoriteiten. Afghaanse veiligheidsdiensten zorgden voor de veiligheid.

De aanwezigheid van Commandant ISAF, generaal David McKiernan, en de directeur Stability, schout-bij-nacht Matthieu Borsboom, onderstreepte het belang dat vanuit de coalitiepartners van Afghanistan aan de brug wordt gehecht. De brug is gebouwd door lokale aannemers. De Verenigde Staten financierden het geheel en leverden, net als de Australische Mentoring Reconstruction Task Force, ondersteuning en expertise. Nederlandse logistieke eenheden vervoerden de brugdelen vanaf Deh Rawod naar de locatie van de brug.

De crew van de C-130 na afloop van de eerste landing op Kandahar Air Field.

Hercules-transportvliegtuig Een Nederlandse C-130 Hercules is op 3 januari vertrokken naar de Verenigde Arabische Emiraten om tot eind 2010 de Nederlandse eenheden in Afghanistan te ondersteunen door het leveren van tactisch luchttransport van en naar Afghanistan. Alle naar Afghanistan uitgezonden Nederlandse militairen worden met de Hercules vervoerd tussen het Midden-Oosten en Kandahar Air Field.

Het detachement telt 55 militairen en opereert vanaf Camp Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten. Hier arriveren personeel en materieel met bestemming Zuid-Afghanistan per KDC-10 vanaf de vliegbasis Eindhoven. De Hercules is voorzien van zelfbeschermingsmiddelen waardoor de militairen zo veilig mogelijk naar het missiegebied worden verplaatst. Tijdens extra drukke periodes, zoals rotaties, werkt men samen met Canadese eenheden waardoor beschikbare transportcapaciteit zo efficiënt mogelijk wordt ingezet.

RC-South De afgelopen periode zijn drie voor de economische ontwikkeling belangrijke bruggen gebouwd. Een daarvan overspant de rivier de Helmand bij het plaatsje Chutu, vlakbij Deh Rawod. De overige twee zijn gebouwd in de provincie Zabul, ter vervanging van opgeblazen bruggen op `Highway One', de belangrijkste verkeersader in Afghanistan.

Het registreren van kiesgerechtigden voor de presidentsverkiezingen later dit jaar in de provincie Zabul is bijna afgerond. Ongeveer 20.000 kiezers waaronder 400 vrouwen lieten zich inschrijven. Het gaat hierbij om nieuwe kiezers, mensen die zich voor de vorige verkiezingen al hadden laten registreren, hoeven dit niet opnieuw te doen. Het proces verliep zonder incidenten hoewel er wel gevallen van intimidatie werden gemeld. De volgende fase, waarbij kiesgerechtigden uit Helmand, Kandahar, Numruz en Uruzgan zich kunnen laten registreren, begint op 20 januari.

Britse mariniers tijdens operatie Sond Chara. - Foto: ISAF

In de provincie Helmand is de beslissende fase van operatie Sond Chara succesvol afgerond. Doel van deze gecombineerde ISAF/ANA inzet was het creëren van voldoende veiligheid om het registreren van kiesgerechtigden te laten plaatsvinden. De operatie heeft geleid tot een zekere mate van normaliteit in de districten Lashkar Gah en Nad-e Ali. In de stad Lashkar Gah is de bazaar is weer geopend en gouverneur Mangal heeft een shura gehouden die door 700 mulahs is bezocht.

Nederlandse gevechtscontacten In de afgelopen periode werden opnieuw enkele IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt. Donderdag 25 december reed een voertuig van de TFU op een IED, daarbij vielen geen gewonden.

Eenheden van de TFU zijn in de omgeving van Chora enkele malen onder vuur genomen door vijandelijke strijders met klein kaliberwapens en raketten. Dit vuur werd beantwoord, bij deze incidenten vielen geen slachtoffers.

Kandahar Air Field was eenmaal het doelwit van een raketaanval, zonder dat daarbij slachtoffers vielen. F-16 jachtvliegtuigen van de Nederlandse Air Task Force werden enkele malen ingezet om ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. Daarbij zijn waarschijnlijk vijandelijke strijders omgekomen.

Weekoverzicht Met ingang van dit weekoverzicht worden met enige regelmaat nieuwswaardige feiten opgenomen, afkomstig van het Regional Command South, dat momenteel onder leiding staat van de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif. Ook vanuit het ISAF-hoofdkwartier in Kabul worden bijdragen geleverd. Daar is de Nederlandse schout-bij-nacht Matthieu Borsboom directeur Stability.