Nieuw-Vlaamse Alliantie


CD&V, VLD en SP.A weigeren stemming over BHV (08/01/09)

Vandaag vroeg nieuwbakken Kamerlid Ben Weyts (N-VA) in het parlement de stemming over de wetsvoorstellen omtrent de splitsing van B-H-V. Verbazing alom toen bleek dat zowel CD&V, VLD en zelfs SP.A weigerden de betrokken wetsvoorstellen op de agenda te plaatsen. Nochtans verklaarden diezelfde partijen in september nog dat over de splitsing van B-H-V niet langer zou worden onderhandeld en enkel de parlementaire procedure zou worden gevolgd. Dit werd door de Vlaamse regering uitdrukkelijk als bindende voorwaarde gesteld voor de opstart van de communautaire dialoog.

Ook gisteren nog herhaalde minister-president Kris Peeters in het Vlaams parlement dat de Vlaamse regering niet wenst te onderhandelen over B-H-V, alleen de parlementaire procedure is zaligmakend. Vandaag doen CD&V, VLD en SP.A in het federaal parlement volstrekt het tegenovergestelde.

Niets belet het parlement nochtans om te stemmen over de splitsing. Het tweede belangenconflict, ingeroepen door het parlement van de Franse gemeenschap, is immers afgelopen doordat de wettelijke termijn is verstreken. De wet zegt namelijk dat het Overlegcomité zich binnen een termijn van 30 dagen moet uitspreken over het advies van de Senaat inzake zulk belangenconflict. Doet het Overlegcomité geen uitspraak binnen die termijn, dan is de procedure gewoon afgelopen en kan het parlement overgaan tot de stemming. De Senaat bracht zijn advies uit op 20 november, veel meer dan 30 dagen geleden dus...

CD&V, VLD en SP.A zeggen dat ze de parlementaire procedure willen voortzetten, maar vandaag beslissen ze net om de parlementaire procedure níet voort te zetten. Al hetgeen men in het Vlaams parlement zegt en beslist, slaat men in het federale parlement gewoon in de wind. Blijkbaar is er een Vlaamse CD&V en een federale, een Vlaamse VLD en een federale, een Vlaamse SP.A en een federale. De ene spreekt vrolijk de andere tegen, maar de federale vleugel beslist wel zegt Weyts, zelf afkomstig uit Halle-Vilvoorde.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be