Gemeente Den Helder

Willemsoord BV op termijn ontbonden op: 2009-01-01

Willemsoord BV moet binnen twee jaar opgeheven worden of opgaan in een monumentaal vastgoedbedrijf. Het jaar 2009 wil het college van Den Helder gaan gebruiken om de activiteiten van Willemsoord te benoemen, te ontvlechten en de uitplaatsing voor te bereiden. Dit is een van de voorstellen van het college aan de gemeenteraad over de toekomst van Willemsoord BV.

Het college heeft in augustus 2008 opdracht gegeven aan bureau Fakton om Willemsoord door te lichten. Het besluit van het college om de planexploitatie van de uitvoering van het Uitwerkingsplan Stadshart in handen van Zeestad CV/BV te leggen (en daarmee de aansturing van en de uitvoering en fasering van de ontwikkelopgave op Willemsoord) was aanleiding voor het college om Fakton opdracht te geven om te adviseren over plaats, functie en bedrijfsvoering van Willemsoord.

Rapport
Het rapport "Willemsoord BV, de onderzoek naar de plaats, functie en bedrijfsvoering" geeft een analyse van de opgave waar Willemsoord voor staat. De conclusie van het rapport luidt dat Willemsoord BV in haar huidige vorm te weinig meerwaarde biedt en dat opheffing van de BV de voorkeur verdient. Met het afstaan van de ontwikkeltaak aan Zeestad CV/BV is de meerwaarde van een BV voor uitsluitend het beheer en de exploitatie van het complex niet aantoonbaar. Uit nader onderzoek moet blijken of de exploitatie van het monumentaal vastgoed in een monumentaal vastgoedbedrijf over moet gaan.

Binnen een maand wil het college de raad een voorstel doen over de financieringsstrategie van Willemsoord BV. De directeurbestuurder van Willemsoord BV zal in januari een goed gefundeerde meerjarenbegroting aan de gemeenteraad voorleggen. De begroting is mede gebaseerd op het Fakton rapport.

Gemeenteraad
Het college legt het voorgenomen besluit over de toekomst van Willemsoord BV via een wensen en bedenkingenprocedure voor aan de gemeenteraad. Deze zal hierover in januari beslissen.