European Parliament


Oproep tot beëindiging van geweld in Gaza

Externe betrekkingen - 08-01-2009 - 09:25
Een Palestijnse vrouw rouwt tijdens de begrafenis van haar man die bij een Israëlische raketaanval in de Gazastrook dodelijk werd verwond, 5 januari 2009©BELGA_Xinhua_Landov

Een Palestijnse vrouw rouwt om haar man die bij een raketaanval werd gedood

"Het leven van een Palestijn heeft dezelfde waarde als het leven van een Israëliër" zei EP-Voorzitter Hans-Gert Pöttering. Met zijn uitspraak drukte hij zijn diepe bezorgdheid over de recente gebeurtenissen in Gaza uit en hij spoorde alle partijen aan om het geweld te stoppen.
"Het was een grote fout dat Hamas het einde van het staakt-het-vuren aankondigde. Het moet sterk worden bekritiseerd dat Hamas herbegonnen is met de raketaanvallen op Israël maar de hevige Israëlische reactie is een escalatie die totaal onevenredig is", zei de Voorzitter van het Europees Parlement en van de Euro-Mediterrane Parlementaire Vergadering.

"Dergelijke militaire acties leiden niet tot een duurzame vrede in het gebied. Het doden van en het verwonden van burgers op een dergelijke schaal zal Hamas slechts versterken en zal de mensen van Gaza en de Palestijnen nog verder naar extremisme duwen."

Pöttering roept alle partijen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren ten dienste van de dialoog en om kalme verhoudingen te hervatten. Ik geloof dat een al lang bestaande vredesoplossing die op een twee-staten-oplossing is gebaseerd, enkel door de actieve betrokkenheid van alle partijen kan worden bereikt."

Pöttering maande de toekomstige Amerikaanse regering en de Europese Unie aan om gezamenlijk een uitvoerige vredesstrategie voor het Midden-Oosten te bevorderen. "De Europese Unie moet een zeer actieve rol in dit proces spelen", zei de Voorzitter van het Parlement.

Diplomatieke missies

De delegatie van de EU die door de Tsjechische Minister van Buitenlandse Zaken, Karel Schwarzenberg, wordt geleid, is in het Midden-Oosten om een bestand te bevorderen. De Tsjechische Republiek nam op 1 januari 2009 het Voorzitterschap van de EU van Frankrijk over. De Franse President, Nicholas Sarkozy, bracht ook een diplomatiek bezoek om het vredesproces te steunen.

Het Europees Parlement draagt actief bij aan hun inspanningen. De Israëlische. ambassadeur bij de EU, Ran. Curiel en de afgevaardigde van de Palestijnse Autoriteit bij de EU, Leila Shahid, zullen met de leden van de parlementaire commissie Buitenlandse zaken samenkomen. Op woensdagmiddag zal het bureau in uitgebreide samenstelling onder leiding van parlementslid Jacek Saryusz-Wolski (EVP-ED) beide diplomaten ontvangen.

De medevoorzitter van de parlementaire delegatie voor de betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit, Proinsias de Rossa (PES) zei: "De EU-delegatie zou op een staakt-het-vuren van alle kanten moeten aandringen, een terugtrekking van het Israëlische defensieleger uit Gaza en het opheffen van alle blokkades zodat het leven voor de burgers in Gaza naar een soort vorm van normaliteit kan terugkeren."

Parlementair debat

De leiders in het Parlement hebben tijd ingepland om volgende week tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de snel verslechterende situatie in de Gazastrook te debatteren.