Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 8 januari 2009 DE/93544 ---

Onderwerp
Acceptatie van homoseksuele gerichtheid in
levenbeschouwelijke kring

Het kabinet stimuleert de sociale acceptatie van homoseksualiteit, onder meer door het subsidiëren van diverse organisaties met zeer uiteenlopende grondslag, die activiteiten ontplooien op dit gebied. In een publicatie in het weekblad Revu van 2 december 2008 werd gesignaleerd dat één van de gesubsidieerde organisaties, de Stichting Onze Weg, zich zou bezighouden met het 'genezen' van homoseksualiteit. In antwoord op Kamervragen heb ik aangegeven dat, indien dit waar zou zijn, de subsidie zou worden beëindigd, en parallel aan deze beantwoording heb ik via een briefwisseling met de stichting getracht te achterhalen wat haar opvattingen en activiteiten op dit punt zijn. Er zijn verschillende brieven gewisseld.

In een brief gedateerd 8 januari 2009 licht de stichting haar activiteiten en standpunten toe.

Op basis van deze brief trek ik de volgende conclusies:
1. Er is bij de Stichting Onze Weg veel in beweging, en het is waardevol dat men in orthodox christelijke kring homoseksualiteit bespreekbaar maakt, en mensen met homoseksuele gevoelens ondersteunt.

2. De stichting geeft aan niet betrokken te zijn bij pogingen om mensen van hun homoseksualiteit te 'genezen'; ze geeft aan dat woord niet te gebruiken omdat homoseksualiteit geen ziekte is. Verder geeft ze toe het woord in het verleden inderdaad wel gebruikt te hebben maar ze geeft aan nu genuanceerder te denken en te spreken.
3. De stichting zoekt verandering en heelheid in Jezus Christus, en gelooft dat die ertoe kunnen leiden dat de intensiteit van homoseksuele gevoelens kan verminderen of verbleken, waardoor bij sommigen dan inderdaad sprake kan zijn van verandering naar heteroseksualiteit. De stichting geeft aan dat deze verandering niet het 'bij voorbaat beoogde doel' is.

Ik concludeer dat, met alle waardering die men kan hebben voor het belangrijke werk dat deze stichting verricht juist bij groepen die door andere organisaties wellicht moeilijker bereikt worden, het streven naar het verbleken van homoseksuele gevoelens, en het nadrukkelijk openhouden van het perspectief dat dit bij sommigen zou kunnen leiden tot verandering naar heteroseksualiteit, niet past




blad 2/2

binnen een subsidieprogramma dat gericht is op de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Het feit dat die verandering naar heteroseksualiteit niet het bij voorbaat beoogde doel is doet daaraan niet af.

Bovenstaande conclusie leidt tot mijn beslissing de subsidie aan de Stichting Onze Weg te beëindigen. Ik heb de stichting daarvan op de hoogte gebracht.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk