Gemeente Sneek


investeren in sterke detailhandel

Gemeente Sneek blijft investeren in sterke detailhandel

Sneek heeft een binnenstad en een winkelaanbod om trots op te zijn. De stad mag tevreden zijn met de detailhandel en de goede positie als koopcentrum voor de regio. Zowel de omzet per vierkante meter winkelvloeroppervlak als de koopkrachtbinding zijn relatief hoog in Sneek. De binnenstad wordt door bezoekers goed gewaardeerd; vooral het winkelaanbod en de sfeer.

Om de lokale en regionale consument te kunnen blijven binden moeten het winkelaanbod en de kwaliteit van de diverse winkellocaties zo goed mogelijk aansluiten bij wat de hedendaagse consument wil en verwacht. Dit constateert het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sneek. De afgelopen tijd heeft het college het detailhandelsbeleid geëvalueerd met behulp van input van diverse deskundigen, waaronder lokale winkeliers, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel.
In het algemeen functioneren de huidige winkellocaties in Sneek goed en zorgen zij voor voldoende variatie in het aanbod. Het huidig beleid wordt daarom grotendeels voortgezet waarbij de focus blijft liggen op een sterke binnenstad. Op het gebied van grootschalige(r) detailhandel moet het aanbod in Sneek uitgebreid worden om beter aan de wensen van de consument te kunnen voldoen. Er zal daarom onderzocht worden waar aan de rand van de binnenstad mogelijkheden zijn of gecreëerd kunnen worden voor grootschaliger winkels. De mogelijkheden voor grootschalige detailhandel op perifere locaties worden voor een aantal branches verruimd voor zover is gebleken dat er in die branches nog voldoende behoefte is in de markt zodat dit niet leidt tot verzwakking van de binnenstad.

De komende weken ligt het voorstel van het college voor een nieuwe detailhandelsstructuurvisie ter inzage. De reacties die daarop binnenkomen zullen meegenomen worden in het definitieve voorstel dat in maart van dit jaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Rechts op deze pagina, onder Downloads, vindt u de conceptvisie "Sneek, compleet en eigentijds winkelhart van Zuidwest Fryslân". Zienswijzen op dit concept kunnen via een schriftelijke reactie kenbaar gemaakt worden aan het college van burgemeester en wethouders.