Nooit meer kindsoldaat in Sri Lanka 08 januari 2009, New York - Unicef, de overheid van Sri Lanka en de TMVP tekenden op 4 december een actieplan dat een einde moet maken aan het rekruteren van kindsoldaten in Sri Lanka. De TMVP vormt een afsplitsing van de Tamil Tijgers, die er vaak van worden beschuldigd kindsoldaten te rekruteren.

De overheid van Sri Lanka heeft de rekrutering van kindsoldaten altijd beschouwd als een ernstige schending van de kinderrechten. De ondertekening van het actieplan laat zien dat de drie betrokken partijen de rekrutering van kinderen serieus en efficiënt willen aanpakken.

De overeenkomst tussen Unicef, Sri Lanka en de TMVP richt zich op het bevrijden van kindsoldaten en het voorkomen van toekomstige rekruteringen. Foto: UnicefNYHQ2007-2640/Haviv. De overeenkomst tussen Unicef, Sri Lanka en de TMVP richt zich op het bevrijden van kindsoldaten en het voorkomen van toekomstige rekruteringen. Foto: UnicefNYHQ2007-2640/Haviv.

"Het rekruteren van kindsoldaten is bij de wet verboden, zowel in Sri Lanka als internationaal. Bovendien kan het leiden tot grote fysieke en psychologische schade voor kinderen," zegt Suhada Gamalath, de Commissaris Generaal van Rehabilitatie, één van de ondertekenaars van het actieplan.

Alle kinderen die momenteel nog in gevangenschap zitten bij de TMVP, worden vrijgelaten en krijgen steun bij het herintegreren in de samenleving.

Belangrijke stap
"Het actieplan is een belangrijkste stap in de goede richting," vertelt Phillip Duamelle, Unicef-directeur van Sri Lanka. "Nu moet het actieplan nog worden vertaald in concrete activiteiten." Unicef pleit voor vrijlating van kindsoldaten die nog gevangen zitten en helpt ex-kindsoldaten te herintegreren in hun gemeenschappen. Dit doet zij door scholing, speciale onderwijsprojecten, het geven van psychologische steun en beroepstrainingen. Tot nu toe is Unicef er in geslaagd om 3.500 ex-kindsoldaten in Sri Lanka te herintegreren.