FNV


* Filmverslag Straatsburg

8-1-2009

Rapport Arbeidsinspectie ook weer naar ondernemingsraad

Minister Donner heeft de eis van FNV Bondgenoten ingewilligd om brieven en rapporten van de Arbeidsinspectie niet alleen naar de werkgever te sturen. Voortaan krijgt ook de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging ze weer.

Drie jaar geleden besloot het kabinet rapporten van de Arbeidsinspectie alleen naar de werkgever te sturen. Daarmee wilde het de werkgevers en werknemers zo veel mogelijk hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen.

Gelijkwaardige positie De FNV gaf destijds aan dat dit afbreuk deed aan de gelijkwaardige en zelfstandige positie van een ondernemingsraad in een bedrijf. Uit geluiden van FNV-leden in ondernemingsraden bleek ook dat werkgevers niet altijd gehoor geven aan een verzoek om de ondernemingsraad te informeren.

De Arbeidsinspectie heeft nu opdracht van minister Donner gekregen haar werkprocedures aan te passen. Standaardafschriften van de correspondentie worden ook weer aan de or gestuurd.

Donner heeft de Arbeidsinspectie tevens gevraagd er streng op toe te zien dat ook werknemersvertegenwoordigers aanschuiven bij overleg van de inspectie met werkgevers.