Gemeente Schiedam


Januari

Derde nieuwjaarstoespraak burgemeester

07 januari 2009

Het is nu de tijd om te doen

Derde nieuwjaarstoespraak van burgemeester Verver

Afgelopen zaterdag vondt in de foyer van het Theater aan de Schie de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners plaats. Bij die gelegenheid sprak burgemeester W.M. Verver-Aartsen de volgende nieuwjaarstoespraak uit, met als thema: Schiedam Vooruit.

Op deze derde dag van het nieuwe jaar heet ik u namens het gemeentebestuur van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie. Ik wens u voor 2009 al het goede, en bovenal, een goede gezondheid toe. Dat wij er samen, ook dit jaar, voor Schiedam, een mooi jaar van mogen maken.

Het is inmiddels traditie dat ik tijdens de nieuwjaarsreceptie een toespraak houd, waarbij ik mij bezin op het afgelopen jaar en vooruitkijk naar het jaar dat komen gaat. Vandaag doe ik dat, met veel genoegen, voor de derde keer als uw burgemeester. Met dit jaar als thema: "Schiedam Vooruit".
Ik heb gemerkt dat ik in de keuze van dit thema niet alleen sta. Ook andere organisaties in de stad hebben er iets mee. Zo kwam mij een nieuwjaarskaart van Toorman architecten Schiedam onder ogen met als thema: "Vooruit, wordt bepaald door de richting waarin je kijkt".

Van veel kanten hoor ik dat Schiedam momenteel een ferme sprong voorwaarts maakt. En iedere keer als dat gezegd wordt, roept dat bij mij emoties op, zo van: wat geweldig; ga zo door; hou het vast; maar we zijn er nog niet want ik kom ook veel Schiedammers tegen voor wie deze positieve ontwikkeling nog niet merkbaar is. Wat ik met velen van u wèl constateer, is dat er een brede kring van burgers en ondernemers bereid is om zowel in materiële als in immateriële zin in de stad te investeren.

Om het wat poëtischer te zeggen: "zo begint er in de stad iets te bruisen. De ondertoon blijft kritisch, maar de grondhouding wordt steeds positiever".

In deze ontwikkeling is de rol van het gemeentebestuur een stimulerende en een faciliterende. Daar houdt het wat mij betreft niet mee op wanneer het gaat om Schiedammers die nog te weinig meedelen in de vooruitgang. Ik vind dat een stad zijn kracht laat zien als zij inwoners, die tijdelijk of langdurig in slechtere omstandigheden verkeren, zodanig faciliteert dat het ook hen weer beter gaat. Juist voor deze Schiedammers dienen wij nadrukkelijk aanwezig te zijn.

Schiedam Vooruit in 2008.
Ik blik terug op 2008, in de zin van:
Waar kunnen we trots op zijn?
Wie moeten we hulde brengen voor een uitzonderlijke bijdrage aan de stad?

Op vele terreinen heb ik in 2008 de stad vooruit zien gaan. In dit verband beperk ik mij tot een kleine greep uit talloze voorbeelden die mij te binnen schieten:

1. Ook in mijn nieuwjaarstoespraak voor 2008 ben ik ingegaan op de positieve inkomens- en werkgelegenheidsontwikkeling in de stad. Schiedam stond in vergelijking met de landelijke trend altijd op achterstand. Deze achterstand hebben we door de niet aflatende inzet van het Schiedamse bedrijfsleven en door de inspanningen van UWV, CWI en de afdelingen Werk en Inkomen de afgelopen jaren bijna helemaal ingelopen. Steeds minder Schiedammers zijn afhankelijk van een werkloosheids- of een bijstandsuitkering. Deze ontwikkeling is niet alleen goed voor het zelfvertrouwen van Schiedammers, het is ook goed voor de stad.


2. Vanaf deze plaats wil ik nogmaals mijn dank uitspreken naar het Fonds Schiedam Vlaardingen. Schiedam heeft in 2008 van het Fonds 10 miljoen extra ontvangen voor de revitalisering van de binnenstad. Voorwaarde is dat ook andere partijen financieel, materieel of qua inzet bijdragen aan deze revitaliseringsprojecten. Ik ga er vanuit dat door deze ontwikkeling de binnenstad nog een extra kwaliteitsimpuls krijgt, die ook weer zorgt voor extra werkgelegenheid.


3. Het kan u bijna niet ontgaan zijn: in 2008 hebben we de stad danig onder handen genomen. U bent geïnformeerd over bestuurlijke afspraken van projecten die de komende jaren in uitvoering gaan en u bent letterlijk geconfronteerd
met vele projecten die in de stad in uitvoering zijn. Projecten die in de uitvoeringsfase ook de nodige flexibiliteit van onze ondernemers en burgers vroegen.


4. Wanneer het gaat om uw inzet voor de stad, was 2008 volgens mij een topjaar. Ik meet dat af aan:
De bijeenkomsten die het gemeentebestuur met diverse groeperingen heeft georganiseerd. We dachten hulde te brengen aan de vrijwilligers in de stad door één vrijwilligersdag te organiseren. Vanwege het grote aantal vrijwilligers en het hoge aantal aanmeldingen, zijn het maar liefst drie feestavonden geworden.
Volgens onze veteranen bleek hun dag die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd - in een bijzonder grote behoefte te voorzien. Waardering voor die bijeenkomst werd in superlatieven geuit. In 2009 zullen we daarom weer zo'n dag organiseren.
En de opkomst voor het Sportgala, die overtrof alle verwachtingen; Uit de naturalisatiebijeenkomsten blijkt mij steeds weer dat mensen niet alleen blij zijn Nederlander te worden; zij zijn vooral blij Schiedammer te worden;
Bijzonder inspirerend vond ik de bijeenkomst op 13 maart tussen vertegenwoordigers van de moslimgemeenschappen en de gemeenteraad, om de onderlinge banden aan te halen;
Onze goede relaties met de verschillende geloofgemeenschappen in de stad kwamen ons dit jaar goed van pas, in het bijzonder bij het uitkomen van de film Fitna. We waren samen in staat om snel te schakelen. De reacties van de verschillende geloofsgemeenschappen op de film waren dan ook zeer afgewogen en gematigd. Daar was ik heel blij mee.
Het stadsbestuur communiceert op wisselende manieren met de stad. We vragen u veel, we luisteren intensief om zodoende tot afgewogen keuzes te komen. Zo:
Leggen we 1200 Schiedammers langs elektronische weg met enige regelmaat vragen over de stad voor;
Vragen we een select gezelschap in een wisselende samenstelling af en toe een avond met ons mee te denken over de ontwikkeling en het imago van de stad;
En we communiceren zo vroegtijdig als mogelijk is over onze beleidsprocessen. Voor het opstellen van de stadvisie maken we momenteel een rondje Schiedam. De opkomst is overweldigend en de bijdragen die Schiedammers leveren zijn uiterst belangwekkend en persoonlijk vind ik dat stimulerend en hartverwarmend. Uit dit alles kunnen we als stadsbestuur slechts één les trekken. En dat is, het is nu de tijd om te doen.

Schiedam Vooruit in 2009.
Schiedam Vooruit symboliseert voor mij de intentie om in 2009 mét elkaar verder te bouwen.
Schiedam Vooruit symboliseert ook de verbinding die stad en gemeentebestuur met elkaar hebben om vooruit te komen. Ik ben ervan overtuigd, gestaafd door de praktijk van alle dag, dat hoe hechter de verbinding, hoe meer en hoe beter de resultaten zullen zijn die we samen kunnen boeken. En daarbij moet het gemeentebestuur bovenal waarmaken wat we beloven.

Het is juist deze laatste de verbinding, de verstandhouding die om een moment van bezinning vraagt:

- Het intensiveren van de verbinding tussen stad en gemeentebestuur is geen gemakkelijke opgave.
de verbanden in het gezin, de kerk en de familie worden losser; onze stedelijke samenleving wordt kleurrijker. Vaak spreken we letterlijk niet dezelfde taal;

- Door deze ontwikkelingen ligt de nadruk in de samenleving steeds meer op persoonlijke vrijheid en persoonlijke autonomie. En uiteindelijk botst dat met onze intentie om te verbinden. Ik ontkom er dan ook in deze nieuwjaarstoespraak niet aan om een paar van mijn zorgen met u te delen:
In mijn vorige nieuwjaarstoespraak heb ik er al even bij stilgestaan: de achterblijvende prestaties van een klein deel van onze jongeren. Met de nadruk op een klein deel van onze jongeren. Dan heb ik het vooral over achterblijvende schoolprestaties en schooluitval en over groepjes jongeren die in de stad veelvuldig voor overlast zorgen. Ik acht het mijn plicht, onze plicht (overheid, partners én ouders) om dat tot onze constante zorg en aandacht te rekenen. Niet alleen vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde, maar juist ook omdat de gemeente de zorg heeft voor het welzijn en de gezondheid van onze inwoners.
Daarnaast zie ik onze jongeren niet graag buiten de boot vallen en zal ik al onze bestuurlijke mogelijkheden aanwenden om ze een volwaardige plaats in onze samenleving aan te bieden. Ik hoop dat zij deze uitgestoken hand, soms stevige hand, zullen aanpakken. Ik maak mij zorg over de veiligheid.
Alle Schiedammers móeten zich veilig kunnen voelen op straat. Daarin passen zaken als diefstal, inbraken en roofovervallen niet. Onze aandacht gaat ook uit naar werknemers uit Midden en Oost Europa. Naast hun positieve arbeidsmentaliteit worden wij ( maat ook zij) helaas ook geconfronteerd met veel vormen van overbewoning en met name de laatste maanden ook een onrustiger beeld in onze uitgaanscentra. Ons beleid is er op gericht om de "aanstichters"van overbewoning aan te pakken, in sociaal opzicht de nodige activiteiten voor de werknemers uit Midden en Oost Europa te organiseren en uitzendbureaus aan te spreken.
Ik had het er al eerder over, maar ik wil het nog één keer benadrukken. Schiedam Vooruit houdt ook in dat we als stadsbestuur niet willen en niet kunnen berusten als mensen uit de boot dreigen te vallen of in slechte omstandigheden verkeren.
Helaas worden mondiaal de economische vooruitzichten in een rap tempo bijgesteld.
Ook aan Schiedam zullen de gevolgen van de internationale kredietcrisis niet voorbij gaan. Met trots sprak ik eerder over de positieve inkomens- en werkgelegenheidsontwikkeling in onze stad. Ik vrees dat deze positieve ontwikkeling onder druk komt te staan. Tijdelijke arbeidscontracten zijn met name de laatste weken bijna niet verlengd. Dus ook bij ons zal de werkeloosheid en de onzekerheid toenemen. Men wordt voorzichtiger in het aangaan van langdurige verplichtingen, daar voelt de woningmarkt het nodige van.

Het is dus meer dan ooit noodzakelijk om met man en macht te werken aan Vooruitgang, aan groei. Daartoe is het meer dan ooit noodzakelijk om te (kunnen) investeren. En dan kom ik toch bij één van de hoofdrolspelers in deze crisis; de banken. Juist in een tijd waarin investeringen kunnen zorgen voor de broodnodige groei en continuïteit van onze processen en arbeidsmarkt, laten de banken deze maatschappelijke verantwoordelijk liggen. De banken kunnen onze maatschappij oliën. Alhoewel deze voorzichtigheid menselijkerwijs begrijpelijk is, verzoek ik de banken hun zakelijk instinct te laten spreken en doe een dringend appèl op hen om het bedrijfsleven en de woningmarkt in Schiedam juist nu financieel te ondersteunen en te stimuleren. Daarbij spreek ik de verwachting uit dat onze lokale banken hun invloed bij hun regionale en landelijke beslissers meer dan ooit zullen laten gelden. Daarbij citeer ik graag een recente uitspraak van Peter Robertson (Britse psychiater, verstrekt adviezen over duurzame groei aan het management van grote ondernemingen in de financiële sector):
Hij ze: Winst maken is bedoeld om te groeien. Er is geen alternatief voor groei. Alles in de natuur groeit of gaat dood.

Dit moment van bezinning wil ik afsluiten door tenslotte aandacht te vragen voor enkele onderwerpen:

1. Dit jaar mag ik verwachten dat de discussie door de sportnota, onze sportverenigingen en met name onze sporters vooruit kan brengen. Juist het vooruit kijken kan onze sport op deze weg vooruit helpen. Ik hoop van harte dat dit een sportieve discussie op ons aller agenda mag blijken.

2. Ik had het er al eerder over. Het is nu de tijd om te doen. Daar komt nog eens bij dat het laatste jaar voor de
gemeenteraadsverkiezingen in de regel wordt gekarakteriseerd als het oogstjaar. Hoewel ik uiteraard zelf niet betrokken ben bij de verkiezingen, heb ik grote verwachtingen van de vooruitgang in 2009.
3. In ieder geval ga ik ervan uit dat wij in Schiedam, zo mogelijk, in 2009 nog gastvrijer worden. Hiervoor staan tal van activiteiten op het programma. We vieren in 2009 de 25ste brandersfeesten. In het Voorjaar komt er een jeneverfeest. 2009 is ook uitgeroepen tot het cultuurjaar en het jaar van de sterke vrouwen de sterke stad.


4. Tot slot ga ik er vanuit dat we onze al goede betrekkingen met onze buurgemeenten verder kunnen verstevigen. Om bovengemeentelijke taken in duurzaamheid verder te kunnen ontwikkelen.

Ik wens u allen nogmaals een goed, gezond, gelukkig en vriendelijk 2009 toe.

Ik dank U voor uw aandacht.
Klik hier voor meer informatie.