BOM investeert in WWA Holding B.V.

08/01/2009 17:20

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)

De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft samen met Gavilan B.V. een belang van 16% verworven in WWA Holding B.V. in Best. WWA ontwikkelt en verkoopt producten voor industriële automatisering en heeft een besturingsconsole met programmatuur ontwikkeld die CADCAM data kan omzetten naar robotcode. Door deze software te integreren in een robot ontstaat een zogenaamd Flexible Production Center (FPC) dat kan worden ingezet in geautomatiseerde productieprocessen.

Toepassing

WWA brengt standaard FPC cellen op de markt, maar kan ook klantspecifieke oplossingen leveren. De FPC toepassing van WWA maakt het onder andere mogelijk dat er 6-assig simultaan gefreesd kan worden. De FPC is een speciale besturingsconsole met programmatuur om van een bestaande industriële robot een bewerkingscenter met meerdere assen te maken. Hierdoor behoort het tijdrovende programmeren van een robot tot de verleden tijd. Met de software van WWA kan de robot namelijk worden geprogrammeerd in standaard ISO code. De meeste robots zijn niet geschikt voor het freesproces omdat ze de vereiste precisie missen. Met de FPC toepassing van WWA kan op circa 0.1 mm nauwkeurig gefreesd worden in harde materialen als aluminium, composiet, kunststof en hout. Freesmachines hebben normaal gesproken 5 assen. De 6-assige freesmachine kan uitgebreid worden met een 7e as, waardoor het bereik vergroot wordt naar meer dan 20 meter.

Marktbewerking

De FPC's zijn kostenbesparend omdat handmatig programmeren niet meer nodig is. Door het grote bereik is het mogelijk te werken met lange productielijnen waardoor het bijvoorbeeld geschikt is voor gebruik in de scheepsbouw. FPC's kunnen ook worden gebruikt voor slijpen en waterjet of laserjet snijden. Het systeem is breed inzetbaar en multifunctioneel, doordat de FPC zelf haar eigen producten, gereedschappen en pallets kan beladen/ontladen. Er is nog geen vergelijkbaar systeem op de markt. Er liggen dus wereldwijd mogelijkheden voor WWA.

Participaties BOM

De BOM richt zich met haar participaties vooral op starters en (middel)grote Brabantse ondernemingen met een onderscheidend en innovatief karakter. Veelal zijn dit ondernemingen die door snelle groei of verzelfstandiging een stevige financieringsstructuur nodig hebben, maar die door hun beperkte schaalgrootte moeilijker risicodragend kapitaal kunnen aantrekken.

Gavilan B.V.

Gavilan is een investeringsmaatschappij met ondernemingszin die zich richt op ondernemingen en projecten waar kansen liggen. Het ondernemerschap wordt actief gesteund door Gavilan als betrokken aandeelhouder. Gavilan is actief in de industrie en handel.





http://www.bom.nl