Groen!

Groen! vraagt diplomatieke sancties tegen Israël

Datum
08/01/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie, Wouter De Vriendt voor Federaal parlement: Kamer, Bart Staes voor Europese fractie

Categorie
In Internationaal

Groen! dient zowel in het Vlaams als in het federaal parlement een resolutie in met duidelijke vragen aan de Vlaamse en federale regering om constructief bij te dragen tot een duurzame oplossing tussen de Hamas en Israël. Groen!, Jong Groen! en Groen! Plus ondersteunen ook de nationale manifestatie van 11.11.11 en andere vredesorganisaties zondag 11 januari om 14u in Brussel en zal haar leden oproepen aanwezig te zijn.

"Gaza is de Ground Zero van het Midden-Oosten. Onze regeringen moeten bij de Israëlische regering en bij Hamas aandringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren en een stopzetting van het bestoken van burgers aan beide kanten. Het feit dat Israël humanitaire hulp geen permanente doorgang verleent en fosforbommen en clustermunitie inzet, zijn grove schendingen van het humanitair recht. Minister De Gucht moet de Israëlische ambassadrice op het matje roepen," stelt Kamerlid Wouter De Vriendt.

"Indien de bombardementen, de grondoorlog en de blokkade van de Gazastrook niet worden stopgezet, moeten de Belgische regeringen de relaties met Israël opschorten", zegt Vlaams Parlementslid Eloi Glorieux. Europees Parlementslid Bart Staes wijst erop dat: "De opwaardering van de Europees-Israëlische relaties nog altijd niet formeel is goedgekeurd. De Europese ministers hebben hiertoe de instemming nodig van het Europees Parlement. De groene fractie zal zich verzetten tegen deze opwaardering en wij vragen Minister Karel De Gucht om in de Europese ministerraad hetzelfde te doen."

De Belgische regeringen moeten tevens aandringen bij de bevoegde Palestijnse autoriteiten en in het bijzonder de milities van Hamas om ook hun aanvallen op burgerdoelwitten in Israël stop te zetten. Israël moet door Hamas erkend worden en het is onaanvaardbaar dat zij "de vernietiging van de staat Israël" als politieke doelstelling nastreven.

De resolutie kan u hier nalezen

Contact: Wouter De Vriendt -