Waterschap Velt en Vecht


IJs gevaarlijk bij gemalen en zuiveringen

Waterschap Velt en Vecht waarschuwt schaatsers om uit de buurt te blijven van gemalen, stuwen en uitstroom van de zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties. Doordat het water onder het ijs gewoon blijft stromen kan de ijsvloer onstabiel zijn met als gevolg dat het ijs op deze plaatsen onbetrouwbaar is.
Rioolwaterzuiveringsinstallaties lozen relatief warm water waardoor op deze plaatsen de ijslaag aanzienlijk dunner is dan elders.

Nederland is in de ban van de winter en velen kunnen niet afwachten om de schaatsen onder te binden. Hoewel deze pret begrijpelijk is, zijn er binnen het beheergebied van waterschap Velt en Vecht nog vele plekken waar schaatsen niet vertrouwd is. Met name op het ijs rond gemalen en stuwen en ook waar het water van de
rioolwaterzuiveringsinstallaties op het open water geloosd wordt. De gemalen van het waterschap zijn nog in bedrijf waardoor er water onder het ijs doorstroomt. Ook de rioolwaterzuiveringsinstallaties werken uiteraard gewoon door. Betreden van het ijs in de buurt van de gemalen en zuiveringen is dan ook levensgevaarlijk omdat men plotseling door het ijs kan zakken.

Kaarten

Op de website van waterschap Velt en Vecht zijn de gemalen en zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties gemakkelijk te vinden. U gaat naar: www.veltenvecht.nl/kaarten