Ministerie van Defensie

Vaste Kamercommissie bezoekt mariniers in Tsjaad

8 januari 2009, 18.03 uur

Vaste Kamercommissielid Hans van Baalen (VVD) en Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Meulman worden ontvangen door de Nederlandse mariniers. De Vaste Kamercommissie Defensie heeft samen met de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Meulman, een bezoek gebracht aan Tsjaad en de daar aanwezige Nederlandse mariniers. Tijdens het bezoek op 6 en 7 januari aan de stad Goz Beida is de delegatie uitgebreid geïnformeerd over de werkzaamheden van het Nederlandse detachement. De leden van de Vaste Kamercommissie tijdens een van de gesprekken.

De Nederlandse mariniers maken in Tsjaad onderdeel uit van een Iers bataljon dat deelneemt aan de EUFOR-missie in het operatiegebied van de Multi National Batallion South. In Goz Beida hebben de Kamerleden ook met enkele vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (NGO's) gesproken over hun werk en missie. Aansluitend kregen de Kamerleden een rondleiding in het vluchtelingenkamp van Djabal. Dit kamp grenst aan Goz Beida en herbergt zo'n 16.500 vluchtelingen uit de Soedanese provincie Darfur.

De Commissie is woensdagochtend vertrokken naar de hoofdstad N'Djamena waar zij een afspraak hadden met de Tsjadische staatssecretaris van Defensie. Aansluitend volgde een gesprek met het parlement. 's Avonds volgde een diner met vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Amerikaans ambassade. Het bezoek werd vandaag afgesloten met een meeting op het ministerie van Buitenlandse zaken. De Kamerleden spraken van een geslaagd werkbezoek.