Cordaid Mensen in Nood opent giro 667 voor bevolking Gaza

08/01/2009 18:14

Cordaid

'Gaza wordt kapotgebeukt'

Cordaid Mensen in Nood opent haar gironummer 667 voor noodhulp aan de bevolking van Gaza. Dat is de uitkomst van een onderzoeksmissie van Cordaid naar Israël van de afgelopen dagen. De noodhulp zal worden verleend via partnerorganisaties ter plaatse.

Momenteel zitten de grenzen dicht. De materiële schade is groot, voorraden raken uitgeput en met het gebrek aan elektriciteit werken pompen niet meer en is er een tekort aan water. Op dit moment worden we ernstig beperkt in onze mogelijkheden hulp te verschaffen. Zodra een staak-een-vuren is bereikt gaan onze partners aan de slag.

Cordaid Mensen in Nood vraagt speciaal aandacht voor de positie van kinderen en de jeugd. Gaza heeft een jonge bevolking, bijna 50% is jonger dan 18 jaar. Kinderen hebben veel te lijden van de bombardementen en het geweld. Naast het uitdelen van non-food items, dekens, matrassen, kookgerei en drinkwater gaan we ons richten op psychosociale zorg voor kinderen. Een van onze partners heeft al een hulplijn opgezet voor ouders met kinderen in psychische nood. Ook worden de mogelijkheden van het creëren van tijdelijk onderdak onderzocht.

Directeur René Grotenhuis van Cordaid keerde vanmorgen terug uit Israël. Hij sprak met veel partners en contacten, in Jeruzalem en Ramallah (ook hij kwam Gaza niet in). Het was een heftige reis: "De verslagenheid van alle mensen met wie ik sprak is groot, het gebruikte geweld onevenredig zwaar. Gaza wordt kapotgebeukt".

Giften onder vermelding van Gaza kunt u overmaken op Giro 667, Cordaid Mensen in Nood, Den Haag





http://www.cordaid.nl