Gemeente Zaanstad

08-01-2009

Zaanstad stelt prioriteiten voor handhaving vast Handhavingsprogramma 2009 over Milieu-, Gebruiks- en Straattoezicht

Het jaarprogramma Handhaving is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Daarmee wordt duidelijkheid gegeven over hoe milieuwetgeving, bouw en woningtoezicht en de APV wordt gecontroleerd. Via handhaving en toezicht worden overtredingen opgespoord en aangepakt, die een risico vormen voor de veiligheid en leefbaarheid van Zaanstad.

Zaanstad kiest voor haar handhavingstaken een duidelijke lijn. Vooral overtredingen die vaak voorkomen of een groot risico voor de omgeving vormen worden in 2009 aangepakt. Voor deze taak wordt extra capaciteit beschikbaar gesteld, in totaal komt er 3,5 fte bij. Daarnaast is er EUR 200.000 extra beschikbaar gesteld om bouwwerken in de Havenstraat te controleren. In deze buurt is net het onderzoek naar de funderingen van woningen afgerond en dit extra geld wordt ingezet om ...

In het voorwoord van het handhavingsprogramma roept burgemeester Faber de bewoners van Zaanstad op om een actieve rol te spelen bij overtredingen. "Als u ziet dat iemand een overtreding begaat, dan hoop ik dat u diegene daarop aanspreek. Zo kunnen gemeente en bewoners ervoor zorgen dat Zaanstad veilig, schoon en leefbaar blijft."

Milieutoezicht:
Deze handhavers richten zich vooral op de controles van complexe bedrijven en vuurwerkopslagen. Mocht namelijk binnen deze bedrijven of branche iets niet goed gaan, dan kunnen de gevolgen voor de directe omgeving ingrijpend zijn. Voor de controles van complexe bedrijven zoekt Zaanstad in 2009 vaker de samenwerking op met partners. Bijvoorbeeld in het Noordzeekanaalgebied, waar verschillende handhavingsorganisaties een uitvoeringsprogramma hebben opgesteld. Gemeente Zaanstad neemt deel aan het project grondstromen.

Gebruikstoezicht:
Het werk van gebruikstoezicht bestaat uit onder andere uit het controleren van bouwwerken en gebruiksvergunningen. Daarnaast wordt ook opgetreden tegen overtredingen op de APV en het bestemmingsplan. Niet alleen de bouw of sloop van gebouwen wordt gecontroleerd, er wordt ook gekeken naar de veiligheid van het gebouw en of het gebruik binnen het bestemmingsplan valt. Daarnaast worden ook ongewenste situaties aangepakt op het gebied van kamerverhuur, illegale caravanstallingen en bouwwerken op bedrijventerreinen.

Straattoezicht:
De medewerkers van Straattoezicht controleren zaken die regelmatig leiden tot klachten van bewoners. Bijvoorbeeld hondenpoep in de buurt, verkeerd of onveilige geparkeerde auto's en het dumpen van afval.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, afdeling Communicatie, 075 - 6552414 of 06-15028930, e-mail e.klut@zaanstad.nl