Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

MARK DE CLIVE-LOWE with
ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA
A Space Odyssey

Melkweg, Oude Zaal · donderdag 8 januari · deur open: 20.00 uur ·
· · ·

aanvang: 21.00 uur · 12,00 + lidm.
---

Na bijzondere samenwerkingsconcerten met gastsolisten als Carla Bley, Steve Swallow, Frank Lacy en James Carter gaat het Rotterdam Jazz Orchestra een nieuwe samenwerking aan met de Britse muzikant/producer Mark de Clive-Lowe. Met elektronica en effecten creëren de Brit en de Nederlanders een verrassend bigbandgeluid, waarin groove en collectieve improvisaties een grote rol spelen. Vanwege de futuristische, out of space weerslag verwijst de titel van het samenwerkingsproject naar de film "2001. A Space Odyssey". Op donderdag 8 januari speelt het Rotterdam Jazz Orchestra samen met Mark de Clive- Lowe in de Oude Zaal van de Melkweg.

Tijdens het Numoon Festival in 2006 in Rotterdam vond de eerste ontmoeting plaats tussen Mark de Clive- Lowe en Rob van de Wouw van het Rotterdam Jazz Orchestra. Vanwege beider liefde voor een innovatieve benadering van muziek, leek een samenwerking een logische stap.

Mark de Clive-Lowe is één van de sleutelfiguren in de broken beat en nu jazz wereld en mengt jazz, global beats en urban grooves tot een eigentijds, 21ste eeuws geluid. Deze jonge Herbie Hancock werkte eerder met grootheden als Lauryn Hill, 4Hero, dj Spinna, Pino Palladino (bassist bij o.a. The Who en D'Angelo) en Shirley Bassey. Op zijn vierde begon De Clive ­Lowe al met pianospelen. Klassieke pianoles, het spelen van jazz voor zijn plezier en zijn liefde voor hiphop en soul brachten Mark gaandeweg het stevige fundament van zijn eclectische stijl. Sindsdien prijkt de naam van deze rasmuzikant op meer dan tweehonderd albums.

Ook het Rotterdam Jazz Orchestra (RJO) is niet vies van een eigenwijze aanpak en het mixen van stijlen. De toonaangevende bigband bestaat uit zeventien jonge, professionele musici en treedt op sinds 2003. Inmiddels beschikt het RJO over een geheel eigen repertoire met composities van orkestleden en orkestleider/arrangeur Johan Plomp. Sinds 2007 is het orkest de huisband van concertgebouw De Doelen in Rotterdam. De musici uit het orkest hebben niet alleen hun sporen verdiend in befaamde orkesten als het Metropole Orkest, New Cool Collective en de Cubop City Big Band. Ook in de popwereld staan zij hun mannetje als begeleiders van o.a. Paul Weller, Candy Dulfer, Anouk, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en zelfs Beef, Soulvation en Kane. De muzikale veelzijdigheid en interesse van de orkestleden geeft het Rotterdam Jazz Orchestra zoveel lef en een dynamische, energieke, eigen sound.

Mark de Clive-Lowe (UK) - keyboards, samples en elektronica Rob van de Wouw, Martijn de Laat, Ray Bruinsma en Jan van Duikeren - trompet Louk Boudesteijn, Ron Oligschlaeger, Vincent Veneman en Martin van den Berg - trombone Cyrille Oswald, Simon Rigter, Bart Wirtz, Marco Kegel en Rik van den Bergh - saxofoon Martijn Vink - drums
Aram Kersbergen - contrabas
Hans Vroomans - piano
Johan Plomp - dirigent/arrangeur