Groen!

Goedkeuring resolutie strengere GSM-stralingsnorm in Vlaams parlement

Datum
07/01/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie, Rudi Daems voor Vlaamse fractie

Categorie
In Gezondheid

Op basis van een decreetsvoorstel ingediend reeds in 2005 door parlementsleden Eloi Glorieux en Rudi Daems keurde het Vlaams parlement vandaag unaniem de resolutie goed die de bevolking beter zal beschermen tegen niet-ioniserende stralingen van o.a. GSM's.

Na verschillende interessante hoorzittingen met een opgemerkte lezing van professor Van Gool van de KUL keurde het Vlaams parlement eerder in commissie unaniem een resolutietekst goed waarbij zij de Vlaamse regering vraagt de federale stralingsnorm van 20 V/m te verstrengen naar 3 V/m en een bijkomende streefwaarde van 0,6 V/m in te voeren. Eveneens bereikten de meerderheidspartijen samen met oppositiepartijen Groen! en NVA een principieel akkoord tot invoering van een afstandsnorm voor GSM-masten in relatie tot de aanwezigheid van kwetsbare groepen, zoals scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen.
De resolutie vraagt ook aan de federale regering om voortaan geen bovengrondse hoogspanningsleidingen meer aan te leggen.De resolutie wil daarenboven voorzichtig omspringen met de gsm-toestellen zelf. Aan de Vlaamse overheid wordt gevraagd om het gsm-gebruik bij kinderen te ontraden en aan de federale overheid wordt gevraagd om gsm-toestellen van een label te voorzien zodat consumenten kunnen kiezen voor een stralingsarme gsm.

"Met de goedkeuring van deze resolutie vandaag door het Vlaams parlement wordt er eindelijk een belangrijke stap gezet om de bevolking beter te beschermen tegen mogelijk schadelijke gevolgen van niet-ioniserende stralingen. Deze bescherming kadert binnen het voorzorgsprincipe. Nu komt het erop aan om alert te zijn en de Vlaamse regering aan te zetten tot spoed," zegt een tevreden Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems: "Groen is heel tevreden dat het parlement een resolutie in de geest van het decreetsvoorstel van Groen! goedkeurt en zo bewijst over de partijgrenzen heen te kunnen samenwerken."

Hier vindt u het Voorstel van Resolutie betreffende niet-ioniserende straling (PDF 1MB).

Contact: Rudi Daems -