Raad van State


donderdag 8 januari 2009
10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van het complex Park Oud Wassenaar als beschermd rijksmonument. Het gaat om de historische buitenplaats Oud Wassenaar dat bestaat uit een landhuis, parkaanleg, een voormalige dienstwoning en een pergola. De Vereniging van Eigenaars Park Oud Wassenaar en enkele omwonenden zijn tegen deze aanwijzing als beschermd rijksmonument. Zij stellen zich gezamenlijk op het standpunt dat de parkaanleg door de wijzigingen die deze in de loop der jaren heeft ondergaan, op dit moment onvoldoende monumentwaardig is. Zij baseren zich hierbij op een rapport van Hylkema Consultants. Verder is de eigenaar van een van de aangrenzende percelen van mening dat in het bijzonder de Kasteellaan geen monumentale waarde heeft, aangezien de kenmerkende elementen uit het oeuvre van de Duitse tuinarchitect Petzold aan deze laan ontbreken. De VvE voert nog aan dat op het overgrote gedeelte van het perceel niets meer te herkennen is van de oorspronkelijke parkaanleg. Volgens haar is na een herinrichting in de periode 1975-1977 alleen het kasteel en de vijver intact gebleven. De rechtbank in Den Haag heeft in april 2008 de beroepen van de VvE en de omwonenden ongegrond verklaard. Zij zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200804333/1, 200804335/1, 200804180/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft opgelegd om het gebruik van een woning aan de Nijverheidssingel als prostitutiebedrijf te staken. De vrouw is het niet eens met de dwangsom en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak van de Raad van State, verzoekt ze eerst om een voorlopige schorsing van de dwangsom. (zaaknummer 200808960/2)

10.30 uur

Zitting over de beslissing van de gemeenteraad van Bladel om het openluchtzwembad De Smagtenbocht te sluiten. Ook heeft de gemeenteraad destijds besloten om geen kredieten en budgetten beschikbaar te stellen om het zwembad gedurende het seizoen 2007 te exploiteren. De Stichting Actief Buiten Sporten heeft bezwaren bij de gemeenteraad ingediend tegen deze beslissing. De gemeenteraad heeft deze bezwaren niet-ontvankelijk verklaard, omdat er volgens hem geen sprake is van een besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt. De gemeenteraad heeft de bezwaren van de stichting dan ook niet inhoudelijk behandeld. De rechtbank in Den Bosch heeft in een uitspraak van 24 april 2008 geoordeeld dat tegen de beslissing om het zwembad te sluiten geen bezwaar mogelijk is, maar dat de gemeenteraad de bezwaren tegen het besluit om geen kredieten en budgetten beschikbaar te stellen, ten onrechte niet-ontvankelijk heeft verklaard. Zowel de gemeenteraad als de stichting is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en beide komen dan ook in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook heeft de gemeenteraad destijds een sloopvergunning verleend om het openluchtzwembad compleet te slopen. Ook hiertegen heeft de stichting bezwaar gemaakt. De rechtbank in Den Bosch heeft in april 2008 geoordeeld dat de stichting in deze zaak geen belang meer heeft bij een inhoudelijke beoordeling van hun bezwaren, omdat het zwembad op dat moment al geheel was gesloopt en zij niet heeft aangetoond schade te hebben geleden door de sloop. Ook met deze uitspraak is de stichting het niet eens. (zaaknummers 200804118/1 en 200803570/1)

10.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet heeft verleend voor het vellen van 84 reuze zilversparren, 1038 douglassparren en 167 Amerikaanse eiken op Landgoed Stakenberg. De rechtbank in Zutphen heeft in november 2008 geoordeeld dat het gemeentebestuur de kapvergunning terecht heeft verleend. Bewoners van een vakantiehuisje op het landgoed annex recreatiepark vinden de kap veel te rigoureus. Zij vrezen een ware kaalslag op het terrein. Ze vinden dat het besluit onzorgvuldig is voorbereid en dat er onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen voor beschermde dieren en planten. Zij verzoeken de Raad van State dan ook de uitspraak van de rechtbank te schorsen om onomkeerbare gevolgen te voorkomen. (zaaknummer 200808862/2)

13.30 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om een vergunning te verlenen voor het herbouwen en uitbreiden van een watersportgebouw aan de Bovendijk in Maasbommel. Watersportcentrum Maasbommel had om deze vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken gevraagd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is ter plaatse een vergunning verleend voor een loods en een bedrijfswoning en voor het maken en plaatsen van andere voorzieningen ten behoeve van de watersport. Naar aanleiding van een dijkverbetering die in het stroomgebied van de Maas heeft plaatsgevonden, heeft het Watersportcentrum een herinrichtingsplan opgesteld. Dit plan voorziet onder meer in het plaatsen van semi-drijvende woningen, drijvende recreatiewoningen, een havengebouw en een watersportgebouw. Op basis van dit herinrichtingsplan heeft het Watersportcentrum de vergunning aangevraagd. De staatssecretaris heeft de vergunning geweigerd, omdat volgens haar sprake is van een 'nieuwe' activiteit en niet van vervangende nieuwbouw, zodat een gunstige overgangsregeling uit de beleidslijn niet van toepassing is. Het Watersportcentrum is het hier niet mee eens. (zaaknummer 200803430/1)