Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 08.30 uur

Utrecht, 08-01-2009

Aanpak bestrijding woninginbraken in volle gang: 31 inbraken in de afgelopen week

(zie persberichten dd 28-11-2008)

AMERSFOORT/LEUSDEN/WOUDENBERG De politie houdt sinds begin december 2008 extra en gericht toezicht op locaties en wijken in Eemland zuid om de trendmatige toename van woninginbraken in het district in de wintermaanden te bestrijden. Vorig jaar leidde deze aanpak tot een daling van woninginbraken met 42%. Naast extra toezicht krijgen bewoners informatie over het verhoogde inbraakrisico in hun buurt en praktische tips om een inbraak te voorkomen.

In de afgelopen week nam de politie 31 aangiften op van inbraak. Hiervan bleken 11 inbraken gepleegd te zijn in de wijken Schothorst en de Koppel in Amersfoort. De overige inbraken werden verspreid in het district gepleegd. De meeste inbraken vonden overdag en vooral eind van de middag, begin van de avond plaats. De ervaring leert dat het aantal woninginbraken flink stijgt in de maanden december, januari en februari. Als het eerder en langer donker is slaat de inbreker meer toe. De aanpak loopt tot eind februari.

Opvallend en onopvallend

Vanaf begin december houdt de politie in opvallende en onopvallende uitrusting toezicht op diverse locaties in Amersfoort en Leusden. Op plekken waar wordt ingebroken, wordt extra politiepersoneel ingezet. Zo werd in de maand december in Amersfoort toezicht gehouden in delen van de wijken Liendert, Vermeerkwartier, Zielhorst, Schuilenburg, Randenbroek, Schothorst, Bergkwartier, Soesterkwartier, Leusderkwartier en de Koppel. In Leusden in de wijken Groenhouten, Claverenblad en Wildenburg.

Op deze locaties wordt bovendien informatie verspreid over het hoge inbraakrisico en handige tips om een inbraak te voorkomen. Daarnaast worden bewoners opgeroepen om bij verdachte situaties direct alarmnummer 112 te bellen om zo de pakkans van een mogelijke inbreker te vergroten. Tientallen bewoners die hun woning onveilig dreigden achter te laten werden direct aangesproken. Zij reageerden heel positief op de actie van de politie.

Opvallend

Verder werd de afgelopen weken regelmatig geconstateerd dat ramen openstaan, terwijl bewoners niet thuis zijn. Ook viel op dat bij diverse woningen lampen branden, terwijl de gordijnen open zijn. Met een vol zicht op allerlei waardevolle goederen in combinatie met afwezige bewoners wordt een dergelijke woning interessant voor een inbreker. In Leusden bleek dat bij diverse woningen ladders waren opgeslagen onder de carports. Deze hadden geen slot en konden dus handig inbrekerswerktuigen zijn dat voor het grijpen lag.

Gestolen

AMERSFOORT- Op woensdag werd een man aangehouden omdat hij met een compressor over straat liep. Omstreeks 23.20 uur zagen agenten twee mannen lopen over de Hogeweg. Zij liepen hier met een compressor. Agenten gingen uiteraard poolshoogte nemen en een van de mannen rende hard weg. De ander, een 17-jairge jongen uit Amersfoort, bleef achter met het apparaat. Hij had een onduidelijk verhaal en de jongen werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. Mogelijk is het apparaat gestolen.