Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 005 JA
Datum: 8 januari 2009

Provincie verdeelt geld podiumkunsten
E 61.000,- subsidie voor 5 culturele producties

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben op basis van de regeling productie podiumkunsten in de tweede helft van het afgelopen jaar, 2008, E 61.000,- beschikbaar gesteld voor 5 culturele producties die hieronder worden beschreven Ook dit jaar kan provinciaal subsidie worden aangevraagd. Aanvragen moeten voor 1 april a.s. binnen zijn. Voor de eerste helft van 2009 is er E65.000,- beschikbaar. De informatie staat op internet: www.fryslan.nl/pk. Gedeputeerde Staten van Fryslân kennen subsidies uit het budget voor podiumkunsten toe op basis van adviezen van de adviescommissie voor podiumkunsten.

Doel van de regeling productie podiumkunsten is om met incidentele subsidies het tot stand komen van professionele producties op het gebied van de podiumkunsten in Fryslân te ondersteunen. Onder podiumkunsten kan verstaan worden: toneel, dans, muziek, kleinkunst, theater en alle tussenvormen.


1. St. De Paupers - Dy Dei 2009 E 15.000,-
Dy Dei 2009 is gebaseerd op D-Day 1944, maar gebruikt niet de historische gebeurtenis, maar het concept van sneuvelen, vrijheid en heldendom. Wanneer en hoe vaak sneuvelt een mens en zijn principes op zoek naar zijn eigen vrijheid? Sneuvelen doe je ook voor vriend en vriendin of voor de vrijheid in de kunst. Het stuk wordt gespeeld op het Ferwoudster strand bij het IJsselmeer.


2. St. Oorspronkelijk Theater - De diepte van Eb E 12.000,- De Diepte van Eb gaat over een boswachter die het bos niet in durft, maar uiteindelijk wel moet om zijn verloren gewaande vader terug te vinden. Op zijn surrealistische speurtocht komt de boswachter een bosnimf en een Spaanse autocoureur tegen, moet hij een Metahaas uitschakelen en dient een onbetrouwbare stroper als gids. De zin en onzin van menselijke ambities nemen een centrale plaats in.


3. St. Achmea Culpa - It lemieren E 9.000,-
De thematiek van het stuk is het tegenwoordige platteland en de manier waarop de mens zich daartoe verhoudt. In rap tempo heeft het platteland grote veranderingen doorgemaakt. Wat doet dat met de dorpsbewoners, welke invloed heeft dat op de Friese taal? Twee acteurs die van rol wisselen, spelen het stuk. It lemieren zal opgevoerd worden in kroegen of foyers van theaters.


4. Theatergroep Pact - Tichtby E10.000,-
In de huidige maatschappij worden we overladen met mogelijkheden en keuzes. Dit heeft de paradoxale uitwerking dat de mens zich gevangen kan voelen in ontelbare keuzemogelijkheden. Tichtby is een protest tegen de hectiek van het huidige bestaan en een heimlijk verlangen om daar tegenaan te trappen. Tichtby is een Friestalige muzikale theatervoorstelling. De solovoorstelling wordt gespeeld door actrice en zangeres Lianne Zandstra.


5. Theatergroep SULT - It Heksershol E 15.000,- Deze familievoorstelling is gebaseerd op de novelle van Joast Hiddes Halbertsma "It Heksershol", die weer baseerd is op Molkweerder volksverhalen. Het Faust thema, de ziel aan de duivel verkopen, is de hoofdlijn van het verhaal. Met zang, spel, poppen, minidecors, vingercamera's en projecties wordt de voorstelling in een modern jasje gegoten.


---

Parseberjocht

Nûmer: ?
Datum: 28 novimber 2008

Provinsje ferpartet jild poadiumkeunsten
E 61.000,- subsydzje foar 5 kulturele produksjes

Deputearre Steaten fan Fryslân hawwe yn de twadde helte fan 2008 E 61.000,- beskikber steld foar 5 kulturele produksjes. Foar de earste helte fan 2009 is der E65.000,- beskikber. Oanfragen moatte foar 1 april o.s. binnen wêze. (www.fryslan.nl/pk).

Doel fan de regeling produksje poadiumkeunsten is om mei ynsidintele subsydzjes it ta stân kommen fan profesjonele produksjes op it mêd fan de poadiumkeunsten yn Fryslân te stypjen. Mei poadiumkeunsten kin bedoeld wurde: toaniel, dûns, muzyk, klienkeunst, teater en alle tuskenfoarmen.


1. St. De paupers - Dy Dei 2009 E 15.000,-
Dy Dei is basearre op D-Day 1944, mar brûkt net it histoarysk barren, mar it konsept fan sneuvelje, frijheid en heldendom. Wannear en hoe faak sneuvelet in minske en syn prinsipes op'e siik nei syn eigen frijheid? Sneuvelje dogge je ek foar freon en freondinne of foar de frijheid yn de keunst. It stik wurdt spile op it Ferwâldster strân oan de Iselmar.


2. St. Oorspronkelijk Theater - De diepte van Eb E 12.000,- De Diepte van Eb giet oer in boskwachter dy't it bosk net yn doart, mar úteinlik wol moat om syn ferlern waande heit werom te finen. Op syn surrealistyske speurtocht komt de boskwachter in bosknimf en in Spaanske autokoereur tsjin, moat hy in Metahazze útskeakelje en tsjinnet in ûnbetroubere streuper as gids. De sin en ûnsin fan minsklike ambysjes hawwe in foaroanplak.


3. St. Achmea Culpa - It lemieren E 9.000,-
De tematyk fan it stik is it hjoeddeistige plattelân en hoe't de minske dêryn stiet. Yn koarte tiid hat it plattelân grutte feroarings trochmakke. Wat docht dat mei de doarpsbewenners, hokker ynfloed hat dat op de Fryske taal? Twa akteurs dy't fan rol wikselje, spylje it stik. It lemieren sil yn kroegen of yn foyers fan teaters opfierd wurde.


4. Theatergroep Pact - Tichtby E10.000,-
Yn de hjoeddeistige maatskippij wurde wy bedobbe ûnder de mooglikheden en hawwe wy kar-út. Dat hat de paradoksale útwurking dat de minske him finzene fielt fan de ûntelbere karmooglikheden. Tichtby is in protest tsjin de hektyk fan it hjoeddeistige bestean en in stil langstme om dêr tsjinoan te traapjen. Tichtby is in Frysktalige muzikale teaterfoarstelling. De solofoarstelling wurdt spile troch aktrise en sjongster Lianna Zandstra.


5. Teatergroep SULT - It Heksershol E 15.000,- Dizze famyljefoarstelling is basearre op de novelle fan Joast Hiddes Halbertsma It Heksershol, dy't wer basearre is op de Molkwarder folksferhalen. It Faust-tema, de siel oan de duvel ferkeapje, is it wichtichste elemint yn it ferhaal. Mei sang, spul, poppen, minidekors, fingerkamera's en projeksjes wurdt de foarstelling yn in modern jaske getten.

Deputearre Steaten fan Fryslân hawwe it subsydzje út it budzjet foar poadiumkeunsten takend op grûn fan beoardielings fan de advyskommisje poadiumkeunsten.


---- --