Gemeente Delft

Rioolaanleg en groenaanplant in middenberm Provincialeweg

De gemeente Delft heeft het Hoogheemraadschap van Delfland toestemming gegeven om het gemeentelijk verzamelriool langs de Provincialeweg te vervangen. Het gaat om het gedeelte tussen de Poptahof en het Wilhelminapark/Kruitmolenpad.

De huidige rioolleiding langs de westkant van de Provincialeweg is als gevolg van veroudering sterk aangetast en geldt als een zwakke schakel in het rioolsysteem. Een nieuw riool met een grotere capaciteit is daarom nodig.

Er is veel aandacht besteed aan een zorgvuldige inpassing van het nieuwe riool, waardoor het groen zo veel mogelijk wordt ontzien en de overlast tijdens het werk zoveel mogelijk beperkt blijft. Een gedeeltelijke aanleg in de middenberm bij de kruising met de Westlandseweg biedt de meeste voordelen. De Nationale Bomenbank heeft onderzocht op welke wijze zo weinig mogelijk bomen hoeven te wijken voor de aanleg van het riool. Op basis van het advies van de Nationale Bomenbank is bepaald om twintig bomen in de middenberm ten noorden van de Westlandseweg te kappen. De buitenste bomenrijen blijven gespaard waardoor het groene aanzicht van deze middenberm niet ernstig wordt verstoord. De middenberm krijgt bovendien een nieuwe ecologische inrichting.

Nog eens acht te kappen bomen bevinden zich verspreid over het tracé langs de Provincialeweg. Zoals bepaald in het Delftse bomenbeleid komen voor alle te kappen bomen evenveel bomen terug, deels in het gebied en deels elders in de stad. Hierdoor blijft het bomenbestand op peil.

De verkeershinder zal tijdens de uitvoering van het werk beperkt zijn. Tijdelijk zullen één rijbaan van de Provincialeweg en het fietspad zijn afgesloten. Volgens planning is de overlast door het werk aan het riool gereed vóór de start van de spoorzone-werkzaamheden in de binnenstad, medio 2009. De Provincialeweg kan dan zonder hinder fungeren als omleidingroute.

Noot voor de redactie (