Ingezonden persbericht


donderdag 8
januari 2009

De beste scholen 2009: opnieuw te hoge cijfers bij schoolexamens

Amsterdam, 8 januari 2009 - De Lage Waard in Papendrecht en Calvijn College in Goes zijn de beste scholen van Nederland, Islamitisch College in Amsterdam is de slechtste. Uit Elseviers jaarlijkse onderzoek 'De beste scholen 2009' blijkt opnieuw dat scholieren punten cadeau krijgen bij schoolexamens.

Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht en het reformatorisch Calvijn College in Goes maken dit jaar aanspraak op de titel 'beste school van Nederland'. Dit blijkt uit Elseviers jaarlijkse onderzoek 'De beste scholen', aan de hand van cijfers die de Inspectie van het Onderwijs verstrekte. De resultaten verschijnen deze week in Elsevier. Het Calvijn College uit Goes stond ook vorig jaar bovenaan in de lijst met de afdelingen havo en vwo. De Lage Waard uit Papendrecht met havo.

Er zijn meer oude bekenden onder de winnaars. Bij het vwo zijn dit het Christelijk Gymnasium Utrecht, de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (Van de Perre, gymnasium), het Stedelijk Gymnasium Leiden, het gymnasium van Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard en het gymnasium van de Trevianum Scholengroep in Sittard. Deze laatste staat sinds 2001 in de top.

Alle scholen in het voortgezet onderwijs zijn over drie jaar (2005, 2006 en 2007) beoordeeld op de doorstroom in de onderbouw, het aantal leerlingen dat na de derde klas zonder vertraging het diploma behaalt en het gemiddelde cijfer voor het centraal examen. Daarnaast is het verschil tussen de cijfers op het schoolexamen - ook wel schoolonderzoek genoemd - en centraal examen meegenomen in de beoordeling. Scholen die hogere cijfers voor het schoolexamen geven om de uitslag van het centraal examen te compenseren, krijgen een lagere beoordeling dan scholen die dat niet doen.

Ook dit jaar blijkt dat scholen soms flink compenseren, in enkele gevallen met meer dan een heel punt. Vooral in het vwo krijgen leerlingen op die wijze ten onrechte een hoog gemiddeld examencijfer. Net als vorig jaar spant ook dit jaar scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen de kroon: deze school geeft de leerlingen van het vmbo-gt 1,5 punt cadeau. Hoe hoger het percentage achterstandsleerlingen, des te sterker scholen geneigd zijn om extra hoge cijfers uit te reiken bij het schoolexamen. Dit blijkt uit een berekening door Elsevier.

Het Elsevier-oordeel betreft de 'harde' prestaties van leerling en school, in tegenstelling tot de Inspectie die ook rekening houdt met de achtergrond van de leerlingen. Elsevier vermeldt wel bij alle scholen het eventuele percentage leerlingen afkomstig uit de 'armoede-probleem-cumulatiegebieden'. Scholen met naar verhouding veel van deze leerlingen ontvangen van het ministerie van Onderwijs extra geld. Elsevier toont zowel het eigen eindoordeel als dat van de Inspectie. Zo weten ouders wat de werkelijke prestaties zijn van de scholen.

Lees ook de uitgebreide leeswijzer en verantwoording van het onderzoek (pdf-bestand).

Bekijk ook het overzicht van de winnaars en verliezers (pdf-bestand).

Hier vindt u een overzicht van de scholen met het grootste en kleinste verschil tussen schoolexamen en centraal examen (pdf-bestand).

Lees ook het artikel op elsevier.nl