Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 3 inzake Thomas à Kempis Plantsoen.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
3 Vragen van de heer P. Zwanenberg
(ingekomen 7 januari 2009)


Op de site AllesoverUtrecht.nl stond onlangs het bericht dat de bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen binnen een jaar verhuisd moeten zijn omdat het complex gesloopt gaat worden (zie bijlage). De bewoners die huren van Mitros hebben inmiddels een draagvlakmeting gehad en urgentie gekregen. De huurders van Portaal in het complex hebben echter geen draagvlak onderzoek gehad of urgentie omdat Portaal eerst wil weten wat de huurders zelf willen.

Het bevreemdt GroenLinks dat Mitros deze stap al heeft gezet. Enerzijds omdat Portaal voor de helft eigenaar is van een van de gebouwen waarvoor Mitros urgentie heeft verleend, anderzijds omdat er nog niks bekend is over nieuwbouw op deze locatie. Utrecht heeft een rijke geschiedenis van langdurend braakliggende terreinen (Vleutenseweg, Talmalaan, Ledig Erf, Kop van Lombok). Bovendien is het beleid van dit college om niet te slopen voor bekend is wat er gebouwd gaat worden. Sloop zou de eerste stap van nieuwbouw moeten zijn in plaats van de laatste stap van oudbouw. Daarnaast is de druk op de sociale woningmarkt onverminderd hoog.

De stap van Mitros is wat ons betreft dan ook zeer prematuur en onwenselijk. We willen voorkomen dat er straks weer jarenlang een stuk braak ligt in Utrecht waar al die jaren nog mensen hadden kunnen wonen of mensen anderszijds gebruik van hadden kunnen maken. Dit leidt bij ons tot de volgende vragen.

1. Klopt het bericht over de draagvlakmeeting en urgentieverlening bij bewoners van de Mitros-woningen op het Thomas à Kempisplantsoen?
2. Is het college het met GroenLinks eens dat het verschil in benadering van Portaal en Mitros hier erg onhandig is en moet worden opgelost? Welke rol ziet het college hier voor zichzelf?
3. In Utrecht hebben we de afspraak dat er niet gesloopt wordt voordat duidelijk is wat er op het vrijgekomen terrein gaat gebeuren. Deelt het college de mening van GroenLinks dat Mitros in dit geval tegen deze afspraak in handelt?
4. Is het college het met GroenLinks eens dat behoud van het huidige complex dus een veel betere optie is dan een braakliggend terrein in de stad?
5. Zolang nog volledig onduidelijk is wat er op dit terrein gaat gebeuren moet er wat GroenLinks betreft niet gesloopt worden. Als Mitros wel door gaat met het uitplaatsen van zijn bewoners, willen we leegstand voorkomen. Wil het college zich er voor inzetten dat dit complex verhuurd wordt aan kunstenaars zodat dit complex een broedplaats in de stad kan worden?


BIJLAGE

Bewoners Thomas à Kempisplantsoen binnen jaar weg
Gepubliceerd: 2008-12-25
door: Stadsredactie WdH


De 120 woningen van Mitros aan het Thomas à Kempisplantsoen worden gesloopt. De bewoners ontvingen inmiddels een urgentieverklaring en hebben tot december 2009 om met voorrang een andere woning te vinden.

Volgens de woordvoerder van Mitros wilden de bewoners graag een urgentieverklaring omdat ze dan nu al kunnen uitzien naar vervangende woonruimte met de bijbehorende urgentie en verhuisvergoeding van ruim 5000 euro. Bewoners van de flats van Portaal langs de Thomas à Kempisweg hebben geen urgentieverklaring ontvangen.

Van die twee flats blijkt een halve flat eigendom van Mitros, de rest is van Portaal. Mitros mocht deze halve flat meenemen in hun draagvlakonderzoek naar sloop of renovatie. Portaal gaf nog geen uitsluitsel of er bij hun huurders wel animo is voor sloop. Het is technisch amper mogelijk om een halve flat te slopen.

Mitros laat weten nog geen afgerond nieuwbouwplan te hebben voor het gebiedje dat omsloten is door drukke wegen. Volgens hun woordvoerder creëert de gemeente een verkeersriool om de woningen heen waardoor het lastig is een plan te bedenken in de taartpunt tussen spoor, Verlengde Vleutenseweg en Thomas à Kempisweg.


---- --