European Union



NL

Brussel, 8 januari 2009

5095/09 (Presse 3)

P 002/09

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen in Ghana

De Europese Unie heeft de Ghanese presidents- en parlementsverkiezingen van resp. december 2008 en januari 2009 op de voet gevolgd. De Europese Unie feliciteert de Ghanese bevolking met de uitdrukking van haar democratische wil.

De verkiezingswaarnemingsmissie van de EU en andere internationale waarnemers waren van oordeel dat de verkiezingen in een competitief klimaat zijn verlopen, waarbij de vrijheid van vergadering, het recht van vrij verkeer en de vrijheid van meningsuiting in het hele land zijn gerespecteerd.

Het verloop van de verkiezingen van 2008 - de tweede keer dat verkiezingen een belangrijke politieke verandering in Ghana teweegbrengen - en de hoge opkomst geven blijk van de politieke rijpheid van de Ghanese democratie en van de sterke gehechtheid van Ghana en de Ghanezen aan vrede en democratische ontwikkeling.

De Europese Unie waardeert de constructieve houding van alle politieke partijen die de verkiezingsuitkomst gerespecteerd hebben en is verheugd over hun voornemen om te werken aan verzoening en consensus in het land.

De Europese Unie blijft steun verlenen aan de consolidatie van de democratie en aan de ontwikkeling in Ghana. De
verkiezingswaarnemingsmissie van de EU blijft in Ghana om de ontwikkelingen na de verkiezingen te volgen, waaronder de afhandeling van klachten en beroepen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.