NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Diana Monissen bezoekt Zorggroep Rijnland samen met Roelf De Boer en Gita Gallé
Diana Monissen, directeur-generaal curatieve zorg op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), bracht samen met NVZvoorzitter Roelf de Boer en NVZ directeur Gita Gallé op donderdag 8 januari een bezoek aan de Rijnland Zorggroep. Behalve dit drietal waren namens het ministerie van VWS ook Manon Jansen (afdelingshoofd Tweedelijns Somatische Zorg), Maaike Prins (belast met het onderwerp VMS) en Fred Krapels (afdelingshoofd Eerstelijn Keten Zorg) bij het bezoek aanwezig.

Na een ontvangst door bestuursvoorzitter Ron Treffers kregen de bezoekers diverse presentaties voorgeschoteld over onder meer SurPass (SURgical PAtient Safety System, door chirurg Adriaan den Outer) een gevalideerde veiligheidschecklist die het gehele chirurgische traject bewaakt, maar ook over over de geïntegreerde apotheek Rijnland (door ziekenhuisapotheker Pieter Knoester) en de acutezorgpost (opnieuw Den Outer). Gita Gallé: "Ik vond het erg interessant om SurPass eens in werking te zien. Met zijn check, check en dubbelcheck bij elk moment van overdracht is het zonder twijfel een flinke stap voorwaarts op het gebied van patiëntveiligheid."

Andere onderwerpen die aan de orde kwamen, waren de ervaringen van de zorggroep met het B-segment en het grensgebied van ziekenhuis en AWBZ. Tijdens een uitgebreide rondleiding kon de delegatie vervolgens zien hoe een en ander in de praktijk wordt toegepast, waarbij Willem den Hartog en Maria Molenaar (beiden lid raad van bestuur Rijnland) uitgebreid toelichting gaven.