Ingezonden persbericht


Lords Of Metal presents : Winterfest Tour 2009 Deicide + Vader + Samael + Devian + Order of Ennead + The Amenta

Zin in een gezellig godlasterend donderdagavondje uit? Dan geldt dat hell ain't a bad place to be! Omdat het inferno op een doordeweekse dag wellicht wat lastig per openbaar vervoer te bereiken is, biedt 013 met de Lords Of Metal Winterfest Tour 2009 een fijn edoch evil alternatief! Want de bands die hier vanavond aantreden zijn zeker weten Van God Los. Neem nou één van de grootmeesters van de Boosaardige Metal, Deicide, die het adagium 'een dag niet gevloekt is een dag niet geleefd' hoog in zijn vaandel draagt.

Het verhaal van het uit Tampa, Florida (USA) afkomstige Deicide is dan ook niet bepaald alledaags. De geschiedenis van deze in de metalscene op handen gedragen band is er één van christelijke controverse en satanische schandaaltjes. We noemen wat akkefietjes zoals een bom die afgaat tijdens een show in Stockholm; tourposters waarop Jezus met een kogelgat in zijn hoofd staat afgebeeld of een omgekeerd kruis dat de inmiddels 41-jarige zanger-bassist Glen Benton eigenhandig in zijn voorhoofd brandmerkte. De bandnaam, die uit het Latijn vertaald zoveel betekent als 'de moord op God', sluit dan ook keurig aan bij de anti-christelijke boodschap die de band uitdraagt. Tel daar de provocerende teksten en brute muziek bij en je snapt waarom Deicide op een partijavond van de ChristenUnie de beentjes maar mondjesmaat van de vloer krijgt.

Door alle rellen en schandaaltjes rondom de band zou je bijna het belangrijkste vergeten: Deicide maakt ook gewoon muziek! Geïnspireerd door occulte metalpioniers zoals de oude Venom, Posessed, Master, Celtic Frost en Slayer blaast, briest en brult de band zich al meer dan twintig jaar lang door kwalitatieve hoogstaande oldschool deathmetal heen. Niet voor niets dat Deicide nog immer tot de top van de exxxxtreme metal behoort en ook commercieel gezien (met meer dan een half miljoen verkochte albums) een bijzondere positie inneemt. Het in april 2008 verschenen Till Death Do Us Part toont ongenadig aan dat het vierkoppige ongezelschap (tegenwoordig naast Benton bestaande uit de gitaristen Jack Owen en Kevin Quirion en drummer Steve Asheim) nog lang niet uitgeraasd en uitgetierd is.

Vader
Vader is geen Nederlandstalige smartlappen act die om is geswitcht naar een stevig repertoire maar de eerste Poolse band die getekend werd door Metal Blade Records, het befaamde metallabel. Het eerste wat toen al gelijk opviel luisterde naar de naam Doc en naar de naam Krzysztof Raczkowski. Horoscoop drumbeest en voor velen de Poolse variant op Gene Hoglan, een ander drumbeest. Doc stierf bij een auto-ongeluk. 'The Beast' uit 2004 is het laatste album met Doc. Piotr Wiwczarek, oprichter en gitarist/zanger van Vader, en zijn maten vonden in de persoon van Daray een waardige opvolger. Zijn opvolger heet Paul. Begin 2009 komt 'Necropolis' uit.

Samael
Het resultaat van de optelsom Zwitserland + Metal luidde jarenlang Celtic Frost. Maar sinds zij de pijp aan Maarten hebben gegeven lijkt er maar een band die solliciteert op die open vacature: Samael. Hun ijzersterke albums en shows laten een elke keer een prima indruk achter en op deze Winterfest tour zullen ze vele fans winnen. Mede doordat Samael met verschillende submetalgenres flirt of zelfs gedegen met ze uit de voeten kan. Het recente album 'Solar Soul' verwijst naar die industrial en post-metal roots maar ook naar moderen metal. Puike ontwikkeling stond ergens in een recensie.

Devian
Twee voormalige leden van Marduk slaan met Devian een andere weg in. Natuurlijk nog steeds snoeihard en Metal met de hoofdletter M maar stukke minder extreem en gevaarlijk dan hun vorige werkgever. De kwaadaardige uitstraling van Legion en zijn stemgebruik zorgt echter wel voor een blackmetalgevoel. De nummers zitten complexer in elkaar. Vette death- en thrashmetalriffs die met uitstekende tempowisselingen voor een pakkend geheel zorgen, je leest het correct, van Devian zullen we nog veel meer gaan horen. Om te beginnen vanavond. Voer voor de liefhebber Morbid Angel en Possessed.

Daarvoor spelen nog Order of Ennead en The Amenta.

URL: Deicide: www.myspace.com/thestenchofredemption Vader: www.vader.pl | www.myspace.com/vaderpanzer666 Samael: www.samael.info | www.myspace.com/samael Devian: www.devian.se | www.myspace.com/truedevian Order of Ennead: www.myspace.com/orderofennead The Amenta: www.myspace.com/theamenta

Deicide + Vader | donderdag 8 januari 2009 | aanvang 17.30 | zaal open 16.30 | entree E 20,00 servicekosten E 3,45 | Dommelsch Zaal |

013 popcentrum
Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl | www.013.nl/event/2624_deicide_vader