VerkeersInformatieDienst



Extra hinder voor verkeer op A2 vanaf januari

Vanaf januari ondervindt het verkeer op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht extra hinder van de werkzaamheden die plaatsvinden. Vanaf donderdag 8 januari rijdt het verkeer ter hoogte van Hedel in beide richtingen over de westelijke rijbaan. Er blijven twee rijstroken per rijrichting beschikbaar, maar er zijn geen vluchtstroken. Bovendien leert de ervaring dat de in breedte beperkte en verlegde rijstroken extra gevoelig zijn voor files. De aansluiting Hedel is normaliter al een belangrijk knelpunt voor het verkeer in zuidelijke richting.

Deze gewijzigde verkeerssituatie duurt tot eind mei 2009, maar de VID verwacht de meeste hinder in de eerste weken. Het is de ervaring dat het verkeer moet wennen aan de gewijzigde verkeerssituatie.

Van vrijdag 9 januari tot en met donderdag 15 januari 2009 is de toerit Hedel (nr.18) naar de A2 in de richting Utrecht afgesloten. Rijkswaterstaat voert sloopwerkzaamheden uit aan het oostelijke gedeelte van het A2-viaduct. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk voor de verbreding van de A2. Het nieuwe viaduct wordt in twee fasen gebouwd. De sloop van de tweede fase vindt medio juni 2009 plaats.

Het verkeer dat normaliter de toerit Hedel neemt wordt omgeleid en moet rekening houden met een langere reistijd. Vooral voor het verkeer vanuit Kerkdriel betekent dit behoorlijke verkeershinder. In verband met werkzaamheden en op nadrukkelijk verzoek van de gemeente Maasdriel zal de Maasdijk in de periode van.6 januari tot en met juni 2009 zijn afgesloten. Voor (brom)fietsverkeer blijft de Maasdijk wel toegankelijk. Veel schoolgaande fietsers maken gebruik van de Maasdijk. Door afsluiting wordt de verkeersveiligheid voor fietsers geborgd. Uit ervaring blijkt dat de Maasdijk wordt gebruikt als sluiproute, o.a. bij calamiteiten. Deze dijk is smal en niet berekend op grote verkeersstromen.

De verbreding van de A2 tussen Zaltbommel en de Maas maakt deel uit van een landelijk programma voor het verbeteren van de doorstroming op de A2 tussen Amsterdam en Maastricht. De A2 krijgt tussen de afrit Zaltbommel en de Maasbrug bij âs-Hertogenbosch per rijrichting drie rijstroken in plaats van de huidige twee. Op de Maasbrug wordt de vluchtstrook benut als derde rijstrook. Uiterlijk 1 april 2010 moet de verbrede A2 worden opengesteld.