Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
5 januari 2009

Dies Natalis Universiteit Maastricht 8 januari 2009

33ste Verjaardag: based in Europe, focused on the world

De 33ste Diesviering op donderdag 8 januari staat in het teken van de rol die de Universiteit Maastricht heeft in een alsmaar veranderende wereld. Of het nu gaat om de kredietcrisis, de bedreiging van het milieu of veiligheid en vrede, de mondiale onzekerheid vraagt om een universiteit, die stevig geworteld is in haar eigen omgeving. Die weet waar regionaal de kansen liggen en die in staat is deze kansen te verbinden met een mondiale context. De Universiteit Maastricht wil een research universiteit zijn die in haar onderzoek en onderwijsactiviteiten over grenzen heen kijkt. Zowel het ochtend- als het middagprogramma van deze Dies Natalis geven een goede inkijk in wat de Universiteit Maastricht de hedendaagse samenleving te bieden heeft; van onderzoek naar 'toerisme op Antarctica' tot 'kwetsbaarheid in technologische culturen'.

In het ochtendprogramma presenteren veertien talentvolle wetenschappers uit binnen- en buitenland hun onderzoek aan een breed publiek. Iedereen die geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderzoek is van harte welkom. In de aanloop naar dit programma zijn de onderzoekers geïnterviewd. Deze interviews vindt u terug op de website: www.unimaas.nl/dies2009

Om 15.30 uur gaat de officiële academische zitting van start. De voertaal is Engels. In de openingsrede 'Based in Europe, focused on the world' besteedt Rector Magnificus prof. dr. Gerard Mols, aandacht aan excellent onderzoek en de internationale academische gemeenschap van de Universiteit Maastricht. Ruim 50% van de studenteninstroom is buitenlands, net als circa 18% van de wetenschappelijke staf. Diversiteit staat bij de Universiteit Maastricht hoog in het vaandel.

De jaarlijkse Diesrede wordt dit jaar verzorgd door prof. dr. ir. Wiebe Bijker, hoogleraar Techniek & Samenleving aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. De titel van zijn lezing luidt: 'Vulnerability in Technological Cultures' (Kwetsbaarheid in Technologische Culturen). Technologie en kwetsbaarheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijker pleit voor onderzoek naar kwetsbaarheid in technologische culturen, want elke cultuur gaat anders om met die kwetsbaarheid. Door op een innovatieve en interdisciplinaire manier kwetsbaarheid tot focus van je onderzoek te maken kom je tot nieuwe benaderingen van sociale problemen die uiteindelijk ook van invloed zijn op de politieke agenda.

Vervolgens spreekt dr. Ronald Peeters, winnaar van de prestigieuze Vidi prijs, in zijn presentatie: "Strategisch gedrag in dynamische interacties" over zijn onderzoek op het terrein van de Algemene Economie naar oplossingsconcepten die meer inzicht kunnen geven in diverse economische situaties als bijvoorbeeld kartelvorming.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, wordt een eredoctoraat uitgereikt aan dr. John Campbell van Harvard University. Dr. Campbell geldt als een autoriteit op het gebied van financiële economie, macro-economie en econometrie. Zijn onderzoek richt zich vooral op 'household finance' met de nadruk op financiële lange termijn beslissingen.

Traditioneel worden op de Dies Natalis ook prijzen uitgereikt. Na de bekendmaking van de Onderwijsprijs 2009 voor een bijzondere bijdrage aan het onderwijs van Universiteit Maastricht ontvangen zeven afgestudeerden de studentprijzen 2008 voor de beste afstudeerscriptie namens de Stichting Wetenschapsbeoefening UM: Jan Ten Bosch en Jennifer Collins (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences), Neeltje Eekhout (Faculty of Law), Birgit Penzenstadler (Faculty of Economics and Business Administration), Joeri Bruyninckx (Faculty of Arts and Social Sciences), Noortje Jacobs (Faculty of Humanities and Sciences) en Inge Hansen (Faculty of Psychology and Neurosciences).