Ingezonden persbericht


Persbericht

7 januari 2009

"Knoop in de Zakdoek" voor gedeputeerde Heller

Op 7 januari 2009 ontving gedeputeerde van Noord-Holland Bart Heller in Castricum de 'Knoop in de Zakdoek' uit handen van Ed Cousin, voorzitter van het Natuurbeheerdersoverleg Noord-Holland (NBO). Het NBO vraagt de gedeputeerde hiermee met klem het komende jaar hard voor de natuur te knokken. Natuur moet een volwaardige plek in de provinciale structuurvisie krijgen en er is vaart nodig om de ecologische hoofdstructuur (EHS) af te ronden. Gedeputeerde Heller nam deze uitdaging van het NBO met beide handen aan.

De heer Heller heeft bij zijn aantreden in augustus 2008 de banden met het NBO stevig aangehaald. Dat is bij de verschillende natuurbeheerders in zeer goede aarde gevallen. "We hebben daarom hoge verwachtingen van de provincie. Onze wensen zijn onder meer dat de afronding van de ecologische hoofdstructuur (EHS) met hernieuwd elan wordt uitgevoerd" aldus Ed Cousin namens het NBO. De EHS verbindt de natuurgebieden in Nederland zo goed mogelijk waardoor de afzonderlijke natuurwaarden het best zijn gewaarborgd. Cousin: "Want vergeet heel even de kredietcrisis en kijk elkaar goed in de ogen. Wij zijn bezig met de werkelijke rijkdom van Nederland: de prachtige natuur en onze karakteristieke landschappen. Dat is de basis voor een prettige woon- en leefomgeving en een gunstig vestigingsklimaat, en daar moeten we ontzettend goed voor zorgen".

De heer Heller bedankte het NBO hartelijk voor de onderscheiding. "Noord-Holland werkt al jaren hard aan realisatie van de EHS, waardoor we inmiddels landelijk tot de voorlopers behoren. Ook heeft de provincie recent opnieuw extra, eigen geld beschikbaar gesteld voor natuur. Ik neem de uitdaging van het NBO dan ook met beide handen aan. Dit jaar zullen we besluiten over het verder versnellen van de EHS, natuurlijk na overleg met het NBO. En vanzelfsprekend krijgt natuur een volwaardige plaats in onze structuurvisie. Voor de natuur in Noord-Holland wordt 2009 een goed jaar!"

De Knoop in de Zakdoek is een wisseltrofee, ontworpen door beeldend kunstenares Irene van der Veur, en wordt jaarlijks uitgereikt door het NBO. Het NBO bestaat uit: IVN Consulentschap Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, PWN Waterleidingsbedrijf Noord-Holland, Staatsbosbeheer regio West, Stichting Gooisch Natuurreservaat, Vereniging Natuurmonumenten regio Noord-Holland en Utrecht en Waternet.