Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Geen hybridebussen voor Utrecht - dus ook geen prijs

Inzet dieselbussen gemiste kans

De Utrechtse D66-fractie is teleurgesteld over de inzet van 144 dieselbussen bij Connexxion. Het Bestuur Regio Utrecht (BRU), verantwoordelijk voor de concessieverlening aan Connexxion, had volgens D66 harder in moeten zetten op hybridebussen of aardgasbussen. D66 heeft inmiddels een brief aan het BRU gestuurd waarin de fractie om opheldering vraagt.

D66-raadslid Arjan Kleuver vindt dat het BRU voor de makkelijkste oplossing heeft gekozen. "Het BRU zegt dat deze bussen ook schoon zijn. Dat zal wel, maar de bussen hadden nog schoner gekund en hadden gebruik kunnen maken van duurzamere brandstoffen. Dieselbussen zijn de weg van de minste weerstand. Ik wil nu van het BRU weten hoe ze tot deze keuze gekomen zijn, welke afwegingen zijn gemaakt en wat ze in de toekomst zullen doen om écht te kiezen voor bussen met de laagst denkbare milieubelasting."

De fractie vindt het extra gênant omdat het BRU anderhalf jaar geleden een prijs van reizigersorganisatie ROVER heeft ontvangen, vanwege het voornemen om hybridebussen in te zetten. Kleuver: "Met het teruggeven van die prijs is noch de volksgezondheid, noch het milieu gebaat, maar ik zou het wel stijlvol vinden als ze die prijs teruggaven."

D66 is in de Utrechtse gemeenteraad steeds een groot voorvechter geweest van duurzamere brandstoffen en innovatieve technieken.


Noot voor de redactie,