Unicef benut staakt-het-vuren voor afleveren noodhulpgoederen

Kinderen in de Gazastrook vertellen aan Unicef Radio hoe erg de situatie is.

Unicef heeft gisteren het drie uur durende staakt-het-vuren benut om een voorraad noodhulpgoederen in de Gazastrook af te leveren. De adempauze tussen de gevechten is echter lang niet voldoende om de bevolking in de Gazastrook van genoeg hulp te kunnen voorzien. De humanitaire crisis in Gaza treft vrouwen en kinderen het hardst. Van de 840.000 kinderen die in Gaza leven, zijn sinds het begin van de crisis 100 Palestijnse kinderen omgekomen en meer dan 900 gewond. De 16-jarige Saleem vertelt aan Unicef Radio hoe erg de situatie is: "Het is hier vreselijk. Ik heb er geen woorden voor".

Door de aanvallen op scholen, die werden gebruikt als tijdelijke opvang, zijn er nog meer kinderen omgekomen. Unicef is bezorgd over de aanvallen op scholen. Scholen zijn veilige havens voor kinderen en mogen nooit gebruikt worden als militaire doelen of in militaire operaties.

Sinds 1981 is de VN-Kinderrechtenorganisatie actief in de Palestijnse gebieden, op dit moment met 73 medewerkers. In Gaza werken in Rafah en Khan Younis negen nationale medewerkers voor Unicef.

Naast de toevoer van medicijnen richt de VN-Kinderrechtenorganisatie zich op de bescherming van kinderen. De kinderen in de Gazastrook zijn bang en dat heeft gevolgen voor hun geestelijk welzijn. In samenwerking met partners worden radio en televisie boodschappen uitgezonden waarin ouders worden geïnformeerd over de manier waarop zij hun kinderen zo veilig mogelijk kunnen onderbrengen en hoe zij symptomen van stress bij hun kinderen kunnen herkennen. Vijf teams bestaande uit psychologen, advocaten, sociaal werkers en vrijwilligers staan klaar om zodra er toegang is tot Gaza psychologische hulp te bieden aan de kinderen.

Luister naar de gesprekken met Baha, Yasmin en Reem op http://www.unicef.nl/unicef/show/id=53926/contentid=3858


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *