Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 8 januari 2009

Ambtseed, belofte of integriteitverklaring voor ambtenaren...

Een Utrechtse overheidsgod? Die bestaat niet!

Rijksambtenaren en politieagenten moeten een zogenaamde ambtseed of belofte afleggen. Vaak wordt de belofte afgelegd door niet-gelovigen en de eed door gelovige overheidsdienaars. De eed kan alleen afgelegd worden op God.

De PVV en de SGP hadden minister Ter Horst (PvdA) schriftelijke vragen gesteld over politieagenten die de mogelijkheid werd geboden om de eed op Allah af te leggen. Het antwoord van de minister luidde dat dit niet is toegestaan, behalve voor ambtenaren van lagere overheden.

De Utrechtse D66-fractie verbaast zich over de gang van zaken. Raadslid Arjan Kleuver zocht een en ander uit en kwam erachter dat de meeste Utrechtse ambtenaren geen eed of belofte afleggen, maar een integriteitverklaring afleggen, waarin geen God voorkomt. Een prima zaak, vindt D66. Voor Utrechtse politiefunctionarissen of ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid geldt echter dat zij wel de eed of de belofte moeten afleggen. En dat kan dus alleen op God. D66 is het hier beslist niet mee eens en heeft schriftelijke vragen aan het College van B&W gesteld.

D66-raadslid Arjan Kleuver: "Je kunt twee dingen doen: óf je laat mensen alleen de belofte afleggen en laat in het midden of de ambtenaar in kwestie die belofte verbindt met een religieus geïnspireerde ethiek óf je laat ambtenaren de keuze tussen de belofte en de eed, maar dan met een God naar eigen inzicht. Het kan niet zo zijn dat de overheid voorschrijft dat je de eed alleen op de christelijke God kan afleggen. Ik snap zo'n minister niet. De vrijheid van geweten en de vrijheid van godsdienst zijn hartstikke waardevol in de Nederlandse samenleving."

Bijlage: Schriftelijke vragen van D66 inzake ambtseed


Noot voor de redactie,