Ingezonden persbericht


Deze week in VNG Magazine nr. 1 vrijdag 9 januari 2009


* Stroomlijning van ambulancezorg

Na jaren van overleg werd in december de nieuwe Wet ambulancezorg een feit. Dat betekent: beter geregelde verantwoordelijkheden, duidelijkheid over de plaats van ambulancezorg in de zorgketen, over de positie van de meldkamer en over de rol van de burgemeester in relatie tot de meldkamer.


* Betalen voor redding

Wie bewust het risico neemt om op gevaarlijk ijs te gaan schaatsen en door de brandweer moet worden gered, moet daarvoor een rekening gepresenteerd krijgen. Dat vindt de brandweercommandant van Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. Burgemeesters reageren verdeeld.


* Hoe te reageren op kredietcrisis?

Op alle fronten is de discussie losgebroken over het oppakken van de gevolgen van de kredietcrisis. De Tweede Kamer wijdde vorige maand een debat aan de rol van de overheid in de economische crisis. De VNG houdt volgende week een bijzondere commissievergadering. Lokale bestuurders staan voor dilemma's.


* Griffier Jaap Paans: 'Raad heeft recht op de beste adviseur'

De griffier heeft zich bewezen, meent Jaap Paans, die deze maand van Dordrecht naar Rotterdam verkast. Als voorzitter van de Vereniging van Griffiers maakt hij zich sterk voor professionalisering van het nog jonge vak.


* 'Versterk gemeentelijke kolom in veiligheidsregio'

De gemeentelijke taken bij calamiteiten en crises zijn van vitaal belang voor de bestrijding van rampen. De gemeente hoort dan ook als vierde kolom, naast politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening, een volwaardige rol in de veiligheidsregio in te nemen. Daaraan moet nog het nodige gebeuren, stelt een taskforce onder leiding van burgemeester Ton Rombouts van 's-Hertogenbosch.


* Bellen vooraf: goed voor burger én gemeente

Ambtenaren moeten burgers bellen voor ze een besluit nemen. Tweede Kamerlid Ton Heerts (PvdA) bepleitte dat vorige maand. Onder meer Amstelveen en Breda beginnen er deze maand al mee.


* Grotere rol burgemeester bij coalitievorming

Staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK) komt met een wetsvoorstel voor de versterking van de rol van de burgemeester bij coalitievorming. Hij is immers degene die met de wethouders moet samenwerken.


* Aandacht voor zwerfjongeren groeit

De gemeentelijke aandacht voor zwerfjongeren groeit. Vrijwel alle centrumgemeenten (dat zijn er in totaal 43) hebben aandacht voor zwerfjongeren van achttien tot 25 jaar. Maar slechts een klein aantal denkt na over beleid voor zwerfjongeren onder de achttien.


* Nieuwjaarsredes haken in op crisis

Burgemeesters ontkomen er dit jaar in hun nieuwjaarsredes bijna niet aan om op de economische crisis in te gaan. Om de pijn te verzachten, zoeken gemeenten lokale oplossingen in infrastructurele projecten en de begeleiding van werkzoekenden.


* Kerken en moskeeën voor nazorg bij rampen

De gemeente Doetinchem is de samenwerking aangegaan met de plaatselijke Raad van Kerken om immateriële (na)zorg te kunnen bieden bij rampen en crises.


* Huisarts en gemeente moeten elkaars taal leren spreken

Uit zijn eigen praktijk kent de huisarts de problemen waarmee kinderen kampen. Toch wordt hij net als andere eerstelijnszorgaanbieders zelden betrokken bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat moet veranderen, vindt Arthur Eyck van de brancheorganisatie voor eerstelijnszorg. Maar dan moeten arts en gemeente eerst wel elkaars taal leren spreken.


* VNG Nieuws

* VNG-bijeenkomst over kredietcrisis

* Aanpak polarisatie en radicalisering

* Film over demografische krimp

* Gevolgen Wet elektronische bekendmaking

Het volgende VNG Magazine nr. 2 verschijnt op 23 januari 2009

(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)

Mirjam van Hoorn
redactieassistente VNG Magazine
t (070) 37 80 586
VNG Magazine/SDU Uitgevers
Postbus 20025
2500 EA Den Haag
m.v.hoorn@sdu.nl
www.sdu.nl
Prinses Margrietplantsoen 88
2595 BR Den Haag
www.vng.nl

VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.

Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl

www.vng.nl