GroenLinks

Wanneer verbiedt minister Cramer eindelijk bouw scholen langs de snelweg?

8 januari 2009

GroenLinks wil dat minister Cramer nu eindelijk op de proppen komt met haar regeling die het bouwen van scholen langs de snelweg verbiedt. Al meer dan een jaar bestaat er onduidelijkheid welke regels gaan gelden voor de bouw van gebouwen waar kinderen, maar ook ouderen en zieken verblijven op plekken waar de lucht ongezond is. GroenLinks stelt vandaag Kamervragen over het uitblijven van een regeling, naar aanleiding van een recent advies van de VROM-Inspectie over de omstreden bouw van een school pal aan de A58 in Roosendaal.

Diverse onderzoeken laten zien dat kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid extra te lijden hebben van het inademen van ongezonde lucht langs drukke wegen. Om die reden wil GroenLinks dat er geen nieuwbouw gepleegd wordt voor deze groepen langs snelwegen en drukke stadswegen. Bij het vaststellen van de wet Luchtkwaliteit in de Eerste Kamer in oktober 2007 beloofde minister Cramer al dit te regelen.

De nieuwbouwplannen van het Jan Tinbergen College in Roosendaal zijn omstreden. Ouders van leerlingen en omwonenden zijn tegenstander van de nieuwbouw aan de snelweg, omdat zij zich zorgen maken over de gezondheid van de kinderen. Op verzoek van de gemeente Roosendaal bekeek de VROM-Inspectie de houdbaarheid van de plannen. De Inspectie oordeelt erg kritisch en stelt onomwonden dat niet aannemelijk wordt gemaakt waarom de school pal aan de snelweg gerealiseerd zou moeten worden. Ze baseren zich daarbij ondermeer op het standpunt van Rijkswaterstaat, dat de nieuwbouw van deze kwetsbare functie op deze locatie afraadt.

Ik begrijp niet waarom minister Cramer nog draalt met de regeling, waarvan we de eerste versie nota bene al een jaar geleden bespraken in de Kamer. Haar eigen VROM-Inspectie trapt op de rem, Rijkswaterstaat trapt op de rem en gemeenten verkeren in onzekerheid: minister, grijp in!.

Kees Vendrik

Vragen van Kees Vendrik aan minister Cramer van VROM


1. Kent u het advies van de VROM-Inspectie aan het college van B&W van de gemeente Roosendaal over de wenselijkheid van de nieuwbouw van het Jan Tinbergen College aan de A58 en het standpunt van Rijkswaterstaat, directie Noord-Brabant, waaraan in het advies wordt gerefereerd? Wat is uw reactie op dat advies? 1)


2. Bent u met Rijkswaterstaat van mening, dat de bouw van een kwetsbare functie (als een school) op deze locatie af te raden valt?


3. Zo ja, welke middelen gaat u inzetten om de gemeente Roosendaal ervan te weerhouden deze nieuwbouwplannen door te zetten? Zo nee, waarom niet?


4. Wanneer mag de Kamer uw definitieve Algemene Maatregel van Bestuur verwachten, waarin u vastlegt welke regels gaan gelden voor de bouw voor gevoelige bestemmingen langs drukke wegen?


1) Brief van de VROM-Inspectie aan het College van B&W van de gemeente Roosendaal van 18 december 2008, betreffende Vooroverleg bestemmingsplan Zuidoostkwartier.