Provincie Zuid-Holland

Meer regie op bedrijventerreinen

Provincie stelt Uitvoeringsprogramma Ruimte voor Economie vast

Intensiever gebruikmaken van beschikbare ruimte, parkmanagement om kwaliteit te waarborgen en het combineren van bedrijven met andere functies, zoals sport en recreatie, zijn enkele nieuwe onderdelen van het Uitvoeringsprogramma Ruimte voor Economie dat Gedeputeerde Staten deze week hebben vastgesteld. "Eerst innovaties bij de herstructurering van bedrijventerreinen en, pas als het nodig is, de aanleg van nieuwe duurzame bedrijvensterreinen wordt onze inzet de komende twee jaar", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Asje van Dijk. Het Uitvoeringsprogramma beschrijft de inzet van de provincie en loopt tot 2011.

Eén van de kerntaken van provincies in Nederland is de verdeling van de ruimte voor wonen, werken en recreëren. De Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen onder leiding van de heer Noordanus heeft in zijn rapport in het najaar van 2008 benadrukt dat de provincie bij de herstructurering van bedrijventerreinen deze rol moet oppakken. Het gaat daarbij niet alleen om de hoeveelheid ruimte, maar ook om de kwaliteit van de ruimte. De provincie doet dit in nauw overleg met de regionale partners, om op die manier tot een goede bovenregionale afstemming te komen van plannen voor herstructurering en nieuwe aanleg van bedrijventerreinen. Samen met het Rijk werken de provincies het komende jaar tevens het Bestuurlijke Afsprakenkader Bedrijventerreinen uit tot een convenant.

Lijst prioritaire bedrijventerreinen

Het uitvoeringsprogramma bevat een nieuwe lijst met bedrijventerreinen waarop de provincie de komende jaren haar (financiële) inzet wil richten. Bij de nieuwe subsidieronde voor de herstructurering van bedrijventerreinen (UHB-subsidie) komen met name deze terreinen in aanmerking. Voor de provincie is het verlenen van subsidies een belangrijk instrument om de doelen met betrekking tot herstructurering, ruimtewinst en kwaliteit te realiseren.

Uitvoeringsprogramma werkt door in andere provinciale programma's

Het programma Ruimte voor Economie, waar dit Uitvoeringsprogramma een onderdeel van is, vormt de input voor de ruimtelijk-economische paragraaf van de Provinciale Structuurvisie, het programma Mooi Zuid-Holland en het Actieprogramma Duurzame Innovatie. De provincie zal in de komende tijd met gemeenten en maatschappelijke organisaties de nieuwe beleidslijnen bespreken.

Contactinformatie:
Astrid Vlaminkx, telefoon 070 - 441 6524 of
de afdeling Communicatie, 070 - 441 6622
Het persbericht heeft als kenmerk 209002