Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

Forse uitbreiding nertsenfokkerij verijdeld

Raad van State stelt Bont voor Dieren in het gelijk

Amsterdam, 8 januari 2009 - De Raad van State heeft Bont voor Dieren gisteren in het gelijk gesteld door een milieuvergunning voor de uitbreiding van een nertsenfokkerij in het Brabantse De Mortel te vernietigen. Als deze uitbreiding was doorgegaan, zouden er op dit bedrijf jaarlijks ruim 33.000 nertsen extra worden vergast - een verdubbeling van het huidige aantal dieren op de fokkerij. De pelzen zijn voornamelijk bestemd voor de exportmarkt: in Nederland is er gelukkig geen animo voor nertsenbont. De belangrijkste overweging van de Raad van State was dat de gemeente Gemert-Bakel onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de geluidshinder en aantasting van de luchtkwaliteit door het bedrijf.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen - veelal met omwonenden van deze bedrijven.

Bont voor Dieren voert tevens, mede namens de Dierenbescherming, campagne voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de bontfokkerij in Nederland te verbieden. Hoewel er een ruime Kamermeerderheid principieel voor een nertsenfokverbod is, is het nog niet zeker dat het wetsvoorstel het gaat halen. De ChristenUnie en Partij voor de Vrijheid twijfelen nog vanwege de afbouwregeling waarin het wetsvoorstel voorziet.

Met bijna 5 miljoen vergaste nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld. Alleen in China en Denemarken worden nog meer nertsen gedood. Recente onderzoeken tonen keer op keer aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het fokken van nertsen ter verkrijging van hun pels onaanvaardbaar vindt. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in 1995 en respectievelijk 1997 verboden.


----------



Bont voor Dieren