Gemeente Dordrecht

Gemeenteraad ontvangt No drop-out kalender 2009
Beleid vastgesteld voor aanpak voortijdig schoolverlaten tot 2011

Bij de eerste vergadering van de gemeenteraad dit jaar ontvingen alle raadsleden de No drop-out kalender 2009. De raad stemde dinsdag 6 januari 2009 in met het nieuwe beleidskader Voortijdig schoolverlaten. Dit is het beleid voor het tegengaan van voortijdig schoolverlaten in de komende jaren. De No drop-out kalender is gemaakt door drie studentes van het Da Vinci College en brengt de praktijk in beeld van de aanpak van voortijdig schoolverlaten.

Het eerste exemplaar van de No drop-out kalender 2009 overhandigden de studentes op 18 december 2008 aan wethouder Onderwijs Dion van Steensel. Op zijn verzoek hebben Charlene Klaver, Stefanie van Halem en Marloes van Veelen de kalender ontworpen als leeropdracht voor de middelbare beroepsopleiding mediavormgeving. In de kalender staan leerlingen die het beroep uitbeelden waarvoor zij aan het leren zijn en medewerkers van instanties die zich dagelijks inzetten om te voorkomen dat jongeren hun opleiding niet kunnen afmaken. Onder begeleiding van een professionele fotograaf en vormgeefster hebben Stefanie, Marloes en Charlene deze mensen geportretteerd en de kalender vormgegeven.

Blijk van waardering
Het resultaat is de No drop-out kalender 2009, een kalender die de praktijk in beeld brengt van de aanpak van voortijd ig schoolverlaten. De kalender is een blijk van waardering van de onderwijswethouder voor alle mensen die zich inzetten om te voorkomen dat jongeren zonder diploma van school gaan. De No drop-out kalender 2009 gaat naar alle medewerkers in Dordrecht van scholen voor voortgezet onderwijs en van instanties zoals Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten, de Hans Petri Stichting, Route 23, Jeugdzorg en leerbedrijven als Opnieuw & Co en Verstand van Haar/Zaken.

Nieuw beleidskader
De resultaten van de aanpak van voortijdig schoolverlaten in de periode 2005 - 2009 zijn bemoedigend. In het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) maken duidelijk meer leerlingen hun opleiding af. Bij het middelbare beroepsonderwijs (mbo) is het aantal voortijdig schoolverlaters nog te hoog. Op de laagste niveaus van het mbo gaat één op de drie leerlingen zonder diploma van school.

Voor de periode tot 2011 heeft de gemeenteraad op 6 januari 2009 een nieuw beleidskader vastgesteld waarin het accent ligt op vmbo en mbo. Succesvolle projecten als De Overstap, waarbij jongeren worden begeleid bij hun overstap van vmbo naar mbo, worden structureel ingevoerd. De regie voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten komt te liggen bij de direct verantwoordelijken, het onderwijs. Verder wil de gemeente de samenwerking tussen de scholen bevorderen en versterken.

Aanpak voortijdig schoolverlaten
De aanpak van voortijdig schoolverlaten is vooral gericht op twee risicomomenten: bij de overstap van vmbo naar mbo en in de eerste twee jaren op het mbo. Daarnaast is een aantal maatregelen ingevoerd om voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Zoals het convenant dat vorig schooljaar in de regio Zuid-Holland Zuid is afgesloten met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Ook de invoering van de kwalificatieplicht in de Leerplichtwet draagt bij aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

Jongeren die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie worden voortijdige schoolverlaters genoemd. Ook iemand die na het vmbo direct gaat werken verlaat voortijdig het onderwijs. Een leerling heeft een startkwalificatie als hij of zij een middelbare beroepsopleiding heeft afgerond met een diploma op niveau 2 of met een diploma voor havo of vwo. Een diploma op dit niveau vormt een goede basis om zelfstandig in de maatschappij te functioneren.

Datum 8 januari 2009
Redactie José Haverkort
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 17
Informatie Anton Backx
Maatschappelijke Ontwikkeling, Onderwijsbeleid
T (078) 639 60 25




Gemeente Dordrecht