Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 8 januari 2009

Rode Kruis eist directe toegang tot gewonden

Israëlische leger laat na hulp te bieden aan Palestijnse gewonden

Vier ambulances van de Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging en het Internationale Rode Kruis hebben gistermiddag 7 januari voor het eerst toegang gekregen tot de buurt Zaytun in Gazastad. Deze buurt was getroffen door Israëlische beschietingen. Het Rode Kruis had al op 3 januari toegang gevraagd voor een veilige doorgang van ambulances tot dit gebied maar kreeg gistermiddag pas toestemming van de Israëlische strijdmacht.

Het reddingsteam van het Rode Kruis trof naast tientallen stoffelijke overschotten ook twintig overlevenden, onder wie vier kleine kinderen. De kinderen bevonden zich bij hun overleden moeders en waren te verzwakt om op te staan.

Israëlische soldaten die een militaire post op zo'n 80 meter afstand van het huis bewaakten gaven het reddingsteam het bevel het gebied te verlaten, maar het team weigerde dit. Er waren verschillende posten van de Israëlische strijdmachten in de buurt evenals 2 tanks.

"Dit incident is shockerend", aldus Pierre Wettach, hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Israël en de bezette Palestijnse Gebieden. "Het Israëlische leger moet van de situatie geweten hebben maar heeft de gewonden niet geholpen. Ook heeft het leger het Rode Kruis niet de mogelijkheid gegeven om de gewonden te helpen." Het Rode Kruis is van mening dat in dit geval het Israëlische leger heeft nagelaten zijn verplichting na te komen onder het internationaal humanitair recht om hulp te bieden aan gewonden en evacuatie mogelijk te maken.

###

Noot voor de redactie,