Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 004/PP
Datum: 8 januari 2008

Veilige opslag van vuurwerk in Fryslân

De zeven Friese vuurwerkbedrijven waarop de provincie Fryslân toezicht houdt, slaan hun vuurwerk veilig op. De provincie is in 2008 drie keer bij deze bedrijven langs geweest en heeft geen dwangsommen opgelegd. Wel zijn er drie kleine tekortkomingen geconstateerd en is er een mondelinge waarschuwing gegeven. De tekortkomingen zijn direct opgelost en ook aan de waarschuwing is gehoor gegeven.

De eerste controle voerde de provincie uit begin oktober/eind november voordat het vuurwerk bij de vuurwerkopslagen werd afgeleverd. De tweede controle was voor de start van de verkoopdagen in december. De derde controle vond plaats tijdens de verkoop van het vuurwerk. Bij de controles bekijkt de toezichthouder of de verplicht aanwezige sprinklerinstallaties aan de gestelde eisen voldoen en of het vuurwerk op de juiste manier wordt opgeslagen. Zo mag een bedrijf niet meer dan 250 kg los vuurwerk in de winkel hebben staan.

Gedeputeerde Piet Adema: "Uiteraard is het vanzelfsprekend dat een branche als deze de regels zorvuldig moet naleven. Als ze dit niet doen kan het tot onveilige situaties leiden. Voor ons als provincie staat de veiligheid van de omwonenden van een vuurwerkopslag voorop. Vandaar dat we drie keer per jaar controles uitoefenen."

De provincie houdt toezicht op vuurwerkbedrijven die meer dan 10.000 kg per jaar opslaan. Dit zijn er in de provincie Fryslân zeven, namelijk in Franeker, Lemmer, Joure, Wolvega, Haulerwijk en twee in Leeuwarden. Er wordt volgens het Vuurwerkbesluit gecontroleerd.

---- --