Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht

Kerkrade, 8 januari 2009

Overeenkomst over toekomst College Rolduc Kerkrade

In december zijn wethouder Bosch, namens het gemeentebestuur van Kerkrade, en het College van Bestuur van SVO|PL in overleg getreden om uit de impasse te geraken. Inzet van het overleg was om op termijn de mogelijkheid van een volwaardig onderwijsaanbod voor de Kerkraadse gemeenschap veilig te stellen.

Daarnaast vormde de historische band van het onderwijs met de abdij van Rolduc een belangrijk aandachtspunt. De gemeente Kerkrade en de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO|PL) gaan onderzoeken of de onderwijslocatie op de abdij Rolduc aan de Graaf Saffenbergweg in Kerkrade gehandhaafd kan blijven.

De fusie tussen College Rolduc en Eijkhagencollege per 1 augustus 2009 wordt doorgevoerd. Leerlingen die nu in de derde klas havo zitten, kunnen hun opleiding in Kerkrade afronden.

Eind oktober presenteerde SVO|PL het Masterplan VO. In Kerkrade ontstond veel onrust en commotie over de toekomst van College Rolduc, de enige school voor voortgezet onderwijs in Kerkrade.

Ondanks kritiek op de inhoud van het Masterplan was en is het gemeentebestuur van Kerkrade zich bewust van het feit dat de huidige leerlingenaantallen van de afdelingen havo en vwo onvoldoende zijn om een volwaardig aanbod aan voortgezet onderwijs te garanderen.

Zowel SVOPL als de gemeente Kerkrade beseft dat het Kerkraads onderwijs op de korte termijn vooral gebaat is bij rust, stabiliteit en kwaliteit.

Voorzitter John Monsewije zegt hierover: "Ik ben tevreden dat overeenstemming is bereikt. Dit akkoord is goed nieuws, want de tijd dringt. Vanaf nu moeten we samen alle zeilen bijzetten voor de werving van leerlingen voor de nieuwe fusieschool. Ik doe dan ook een dringend beroep op ouders, leerlingen en de politiek om samen met onze scholen te werken aan de toekomst van goed voortgezet onderwijs, ook in Kerkrade".

Wethouder Hans Bosch kan leven met het bereikte resultaat: "In ieder geval heeft de Kerkraadse gemeenschap het in eigen hand om weer volledig voortgezet onderwijs in Kerkrade te hebben. Dat vereist uiteraard wel dat de Kerkraadse ouders en leerlingen voor de nieuwe school kiezen. Ik besef dat niet iedereen gelukkig zal zijn met het bereikte resultaat. Ik heb dankbaar gebruik mogen maken van het actiecomité en een bredere klankbordgroep bij dit proces en ik heb grote bewondering voor hun inzet en betrokkenheid. Uiteraard heb ik de gemeenteraad er via de fractievoorzitters nauw bij betrokken. In de politiek voel ik brede steun. Ik hoop dat we er nu samen de schouders onder kunnen zetten. Wanneer rust en duidelijkheid zijn teruggekeerd is er weer perspectief" , aldus de wethouder.

Afspraken
Beide partijen zijn het erover eens dat onderwijsvoorzieningen structureel levensvatbaar dienen te zijn. Dat hangt af van demografische ontwikkelingen en de schoolkeuzes van ouders en leerlingen.

De belangrijkste afspraken binnen de overeenkomst zijn:
- In Kerkrade kan weer eindonderwijs op havo t/m gymnasium aangeboden worden als er tenminste drie jaar achtereen een structurele aanmelding is van minimaal 90 leerlingen per afdeling in de onderbouw in Kerkrade.
- De onderwijslocatie op de abdij Rolduc blijft mogelijk open. SVO|PL en de gemeente Kerkrade zullen onderzoeken of de onderwijslocatie Abdij/Saffenberg tenminste tot 2016 open kan blijven. Nadere afspraken worden gemaakt over de noodzakelijke onderwijskundige aanpassingen en bijbehorende financiering van deze locatie. Dit gebeurt in relatie tot de totale huisvestingsproblematiek in Kerkrade, inclusief de Campus.
- De fusie tussen College Rolduc en Eijkhagencollege wordt per 1 augustus 2009 doorgevoerd.
- In Kerkrade-Centrum zal met ingang van schooljaar 2009-2010 in ieder geval leerjaar 1 t/m 3 voor havo, vwo en gymnasium aangeboden worden en tweetalig vwo-onderwijs. Dan start ook de opbouw van een gemeenschappelijke bovenbouw havo-vwo op de locatie Eijkhagenlaan te Landgraaf.
- Vmbo-leerlingen zullen, conform het masterplan, hun gehele opleiding in Kerkrade blijven volgen en daar ook afronden.
- Anders dan oorspronkelijk gesteld zullen de huidige havo3-leerlingen hun opleiding in Kerkrade afronden, bij onvertraagd studeren. Het aantal vwo3-leerlingen is echter te gering geworden om hen een volwaardig en kwalitatief verantwoord onderwijsprogramma te kunnen bieden.