Ingezonden persbericht


persbericht Halt Nederland | |
|                                                              |
|8 januari 2009                                                |
Vuurwerkverwijzingen naar Halt nagenoeg gelijk

De politie heeft in de afgelopen vuurwerkperiode (december 2008/januari 2009) 3.245 vuurwerkovertreders naar Halt verwezen voor een Halt-afdoening (2.934) of een Stop-reactie (311). Tijdens de vuurwerkperiode 2007-2008 waren dat er in totaal 3.407. Alles bij elkaar is er landelijk een lichte daling van 162 verwijzingen.

Dit blijkt uit inventarisaties van Halt Nederland, de landelijke organisatie van de Halt-bureaus.

Jongeren tot 18 jaar worden naar een Halt-bureau verwezen voor onder andere het te vroeg afsteken van vuurwerk en het in bezit hebben of afsteken van illegaal vuurwerk.

Regio's

Landelijk zijn de cijfers weinig veranderd, regionaal zijn er wat verschuivingen opgetreden. Rotterdam-Rijnmond neemt, net als voorgaande jaren, het grootste aantal voor zijn rekening. Binnen de politieregio Rotterdam-Rijnmond is er een daling van 34% ten opzichte van vorig jaar - in aantallen: 664 vorig jaar tegenover 435 tijdens deze jaarwisseling. De reden voor deze daling is dat er in Rotterdam-Rijnmond meer zwaardere vuurwerkdelicten zijn gepleegd. De jongeren die hiervoor door de politie worden aangehouden komen niet bij Halt terecht, maar worden verwezen naar het Openbaar Ministerie. In de bijlage vindt u de aantallen vuurwerkverwijzingen naar politieregio.

De cijfers nader bekeken

De meeste jongeren zijn naar Halt verwezen voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd en niet voor het afsteken van illegaal vuurwerk. 95% van de overtreders zijn jongens. Het percentage jongens ligt bij vuurwerkverwijzingen beduidend hoger dan bij de Halt-delicten als totaal. Daarbij gaat het om circa 76% jongens en 24% meisjes.

Afspraken met politie
De Halt-bureaus werken in de vuurwerkperiode nauw samen met de politie. Er wordt overleg gevoerd en voorlichtings(materiaal) aangeboden en er worden vaak ook afspraken gemaakt over prioriteitsstelling of het aantal verwijzingen.

Aan de redactie: voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Halt Nederland, telefoon 071 750 21 00. Kijk voor meer informatie over de Halt-sector op www.halt.nl.

---- --